TutUMakIaS TV

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

Γουρουνια και ανθρωποι


Γιώργος Πιπερόπουλος

Την εντυπωσιακή αύξηση των γνώσεών μας στην ιατρική τη βιώνουμε σε καθημερινή βάση καθώς αυτό που ήταν χτες το... «θαύμα» μοιάζει να έγινε σχεδόν καθημερινή πλέον... ρουτίνα!

Την εντυπωσιακή δύναμη των ΜΜΕ αλλά και την «κατάχρησή» τους από ιδιώτες και θεσμικά κέντρα λήψης και εφαρμογής αποφάσεων τη βιώνουμε από λεπτό σε λεπτό καθώς οι ειδήσεις σε ατέρμονα ροή μας ενημερώνουν και συχνά μας….αναστατώνουν.

Η «είδηση» ότι μια νέα, θανατηφόρα και απειλητική επιδημία ενός μεταλλαγμένου ιού γρίπης (όπου εμπλέκονται χοίροι, πτηνά και…άνθρωποι) μας προέκυψε από την πρωτεύουσα του Μεξικού, διέσχισε την Υφήλιο, και ενημερώνοντας αναστάτωσε την παγκόσμια κοινή γνώμη με την πιθανότητα «να εξελιχθεί σε πανδημία επειδή μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων» όπως δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν, η οποία τερμάτισε εσπευσμένα την επίσκεψή της στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στις συνομιλίες του ΠΟΥ δηλώνοντας το Σαββατοκύριακο ότι «Ο ιός δεν έχει γίνει καλά κατανοητός και η κατάσταση εξελίσσεται ταχύτατα…».

Στο Μεξικό, σχολεία και κρατικά κτίρια σφραγίζονται, οι δημόσιες συγκεντρώσεις απαγορεύονται και οι πολίτες – όπως μας δείχνουν .........τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης θυμίζοντάς μας ταινίες τρόμου - κυκλοφορούν προληπτικά με μάσκες στην προσπάθεια περιορισμού του νέου ιού γρίπης που έχει σκοτώσει πάνω από 100 ανθρώπους στο Μεξικό ( η Ισπανική γρίπη σκότωσε 50 εκατομμύρια το 1918, η Ασιατική 2 εκατ. Το 1957 και η γρίπη του Χόνγκ Κόνγκ 1 εκατομμύριο το 1968).

Σίγουρα κάτι τρέχει με τον μεταλλαγμένο νέο φονικό ιό, αλλά ΔΕΝ μπορώ να διώξω από τη μνήμη μου το 2003 και εκείνη την ιστορία του SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) απότοκο του ιού της γρίπης των πτηνών που αφού σκότωσε περίπου 700 συνανθρώπους μας και αναστάτωσε την Υφήλιο οδήγησε τελικά στην πλήρη κατανάλωση όλων των αποθεμάτων αντιγριπικών εμβολίων κάνοντας πιο πλούσιες μια –δυο φαρμακοβιομηχανίες και μετά…ξεχαστήκαμε!

Ο υπέρτατος βαθμός της καχυποψίας συνιστά παράνοια δηλαδή σαφή περίπτωση ψυχοπαθολογίας.

Υπήρχε και μια χρονική «σύμπτωση» της παγκόσμιας υστερίας με το SARS kai τις επιχειρήσεις ανατροπής του Σαντάμ Χουσεϊν αλλά αυτό το αφήνω στην άκρη.

Στην προκείμενη περίπτωση υπάρχει μια άλλη «σύμπτωση» που μας μετέδωσαν τα ΜΜΕ με κοινωνικές εκρήξεις, μαζικές διαδηλώσεις και καταστροφικές επιθέσεις εργαζομένων που χάνουν τις δουλειές τους ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι «απαιτήσεις» ελέγχου της μετάδοσης της φονικής γρίπης, σύμφωνα με όσα ακούω στα Διεθνή ΜΜΕ, περιέχουν και την αποφυγή συμμετοχής σε μαζικές συγκεντρώσεις όπως σε γήπεδα αλλά και …διαδηλώσεις ενώ η προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου εμβολίου…ξεκίνησε.

Και αυτές τις «συμπτώσεις» τις αφήνω στην άκρη. Απεύχομαι φυσικά την περίπτωση πανδημίας, αλλά διατηρώ και την καχυποψία μου και ο νοών, νοείτω.

Εδώ που φτάσαμε ακόμη και τα πλέον αυτοελεγχόμενα άτομα οδηγούνται σε καχυποψία και παράνοια. Σίγουρα οι Υγειονομικές αρχές της χώρας μας της ΕΕ και άλλων χωρών οφείλουν να σκύψουν με περισσή προσοχή και σε αυτήν την νέα απειλή για την παγκόσμια υγεία…Και με την ίδια σιγουριά θα έλεγα ότι όπως έχουν ήδη προβλέψει ο Ιωάννης και ο Πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός κάποια στιγμή θα πληρώσει η ανθρωπότητα τις αμετροέπειές της!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου