TutUMakIaS TV

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009

Πρωτομαγιά !!!!


Πρωτομαγιά αύριο, ευκαιρία να τρέξουμε στη φύση, να την αγγίξουμε, να γίνουμε ένα μαζί της, να κυλιστούμε στο καταπράσινο χαλί της, να στολιστούμε με τα λουλούδια της και να στολίσουμε και το σπίτι μας...

Μη χάσετε την ευκαιρία να πάρετε τα δώρα της φύσης μαζί σας!

Η επαφή σας με τη φύση -με το φυσικό μας περιβάλλον- θα σας ανταμείψει γενναιόδωρα!

Τα πρώτα χαμόγελα θα φωτίσουν το πρόσωπο σας μόλις απομακρυνθείτε από την τσιμεντένια φυλακή σας.

Το παιχνίδι και η ξεγνοιασιά θα γεμίσουν την ψυχή σας.

Μα και το σώμα σας θα χαρεί την έξτρα δόση ενέργειας που θα πάρει.

Γίνετε παιδιά και κυλιστείτε κάτω, τρέξτε, χοροπηδήστε, αγκαλιάστε τη ζωή...

Μη φοβάστε να "λερωθείτε"... είναι κρίμα να χάσετε τόσα δώρα και προς Θεού μην το ρίξετε πάλι στην υπερκατανάλωση τροφής! Πρώτον δεν χρειάζεστε τόση πολύ τροφή και δεύτερον θα βαρύνετε και δεν θα μπορείτε να χαρείτε!


Το ξέρατε?

Πρωτομαγιά........ Από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας, πιθανόν κατάλοιπο πανάρχαιων προχριστιανικών δοξασιών σχετικών με τη γονιμότητα και την καρποφορία της γης.

Χαρακτηριστικό ότι οι βασικές εκδηλώσεις της, όπως η έξοδος των ανθρώπων στην ύπαιθρο με συνοδεία χορών και τραγουδιών και το μάζεμα λουλουδιών για να πλεχτούν στεφάνια, τα οποία στη συνέχεια κρεμιούνται σε εμφανή θέση των σπιτιών, συναντώνται ι στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών. Στη Σουηδία,π.χ., την Πρωτομαγιά οι χωρικοί μαζεύουν πράσινα κλαδιά που τα αναρτούν στα σπίτια τους, ενώ τραγουδούν τραγούδια που μιλούν για ευφορία και ευτυχία. Σε χωριά της Γερμανίας την 1η Μαΐου ένα κλαδί στολισμένο με ταινίες (το Maibaum) τοποθετείται στην κεντρική πλατεία και γύρω του στήνονται ξέφρενοι χοροί. Ακόμη εκλέγουν το πιο όμορφο κορίτσι του χωριού ως Βασίλισσα του Μαΐου (Maikonigin), το οποίο και ντύνουν με κάτασπρο φόρεμα.
Ενα από τα πιο τυπικά έθιμα της Πρωτομαγιάς, το μαγιάτικο κλαδί ή το στεφάνι, είναι πιθανόν να έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια τα χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι δεν έλειπαν από καμιά σημαντική εκδήλωση του δημόσιου, ιδιωτικού ή θρησκευτικού βίου. Επιπλέον είναι αξιοπρόσεκτο ότι η πιο σημαντική γιορτή ενός μήνα των αρχαίων, του Θαργηλιώνος, που πάνω - κάτω αντιστοιχούσε με τον δικό μας Μάιο, περιελάμβανε στα δρώμενά της την κατασκευή ενός κλαδιού ανάλογου με το μαγιάτικο.


"Μάϊος"

Πιστεύεται ότι πήρε το όνομά του από την μητέρα του Ερμή, τη Μαία. Απεικονίζεται με ένα νέο άνδρα που φέρει στο κεφάλι καλάθι γεμάτο λουλούδια. Ο λαός μας, συσχετίζοντας παρετυμολογικά το όνομα του Μαΐου με τα μάγια, τον θεωρεί μαγεμένο μήνα. Ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης. Οι Αγραφιώτες τον ονομάζουν «χαλαζά» και οι Τήνιοι «βροχάρη». Οι Θρακιώτες ονομάζουν τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο «Τριαντάφυλλα», γιατί το κυριότερο από τα λουλούδια του Μάη είναι το τριαντάφυλλο. Στη Μακεδονία ονομάζεται «Κερασάρης», στον Πόντο «Καλομήνας», στην Κύπρο «Πεντεφάς ή Πενταδείλινος», γιατί εξαιτίας του μεγάλου μήκους των ημερών του, αναγκάζονται να τρώνε 5 φορές την ημέρα. Επίσης Πράσινος και Λούλουδος.

Πρωτομαγιά

Ειδωλολατρική Πρωτομαγιά
Για μια σειρά εθνών και πίστεων του αρχαίου κόσμου στη Γηραιά Ήπειρο, η Πρώτη Μαϊου αποτελούσε ημέρα γιορτής της επιστροφής της Άνοιξης. Τελετές συνδεδεμένες με την έλευση του θέρους - του οποίου η πρωτομαγιά θεωρούνταν η πρώτη μέρα-, την αναγέννηση της ζωής, την ανθοφορία, τη γονιμότητα και την πολυχρωμία της Φύσης οργανώνονταν από όλες τις κοινότητες.

Ο απόηχός τους είναι παρών στις πρωτομαγιάτικες εξόδους για “να πιάσουμε το Μάη”, να μαζέψουμε άνθη και να πλέξουμε το στεφάνι αυτής της πρωτομηνιάς.

Φτιάξτε... Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι
Ίσως το μοναδικό ζωντανό ακόμα έθιμο από τη μέρα της Πρωτομαγιάς και μια ευκαιρία να κάνετε ένα περίπατο λίγο έξω από τη πόλη, διασκεδάζοντας και δημιουργώντας το δικό σας στεφάνι όχι με λουλούδια του εμπορίου αλλά με όσα αγριολούλουδα βρείτε. Το ότι θα το έχετε φτιάξει με τα χέρια σας, ακόμα κι αν δεν έχει παρά μόνο μαργαρίτες, σίγουρα θα το κάνει ξεχωριστό......


Καλά να περάσετε!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου