TutUMakIaS TV

Κυριακή, 3 Μαΐου 2009

Σχέδιο «διάσωσης» για Ελλάδα - Ιρλανδία Ορατό θεωρεί η Ε.Ε. το ενδεχόμενο να μην μπορεί να βρει η χώρα μας δανειστές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου

Του Βασιλη Zηρα

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομίας πανηγυρίζει για το επίτευγμα ότι δανείστηκε 42 δισ. ευρώ στο 4μηνο και θα δανειστεί επιπλέον 8 δισ. ευρώ «έτσι, για να υπάρχουν» (παραγνωρίζοντας εκουσίως το υψηλότατο κόστος), στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εντείνεται ο προβληματισμός για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, την οποία εξακολουθούν να εκλαμβάνουν -μαζί με την πάλαι ποτέ θαυμαστή Ιρλανδία- ως το μαλακό υπογάστριο της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με κάποιες ισχυρές χώρες της Zώνης του Eυρώ (με επικεφαλής τη Γερμανία) έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο για το ενδεχόμενο που κάποιο κράτος - μέλος θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να βρει δανειστές για να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος του ή ακόμη κι αν βρει, το κόστος δανεισμού να είναι απαγορευτικά υψηλό. Ως πιθανότερα πεδία εφαρμογής αυτού του σχεδίου διάσωσης εξακολουθούν να θεωρούνται η Ιρλανδία και η χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια έχει πει σε συνεργάτες και συνομιλητές του ότι το πιθανό σενάριο να βρεθεί η Ελλάδα σε κατάσταση αδυναμίας εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της μπορεί να εξελιχθεί σε μια εφιαλτική πραγματικότητα εάν:

1. Η κυβέρνηση δεν μπορέσει να εκπέμψει διά της οικονομικής πολιτικής της ένα σαφές, δεσμευτικό και αξιόπιστο μήνυμα προς τις αγορές ότι λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος και τη θεραπεία των διαρθρωτικών δημοσιονομικών και μακροοικονομικών ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας. Και ο προβληματισμός του Iσπανού επιτρόπου είναι εάν η κυβέρνηση θα κατορθώσει μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνουν η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι υποθέσεις των σκανδάλων και η όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων εξαιτίας της κρίσης, να αποφασίσει και να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η έλλειψη αποφασιστικότητας στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και η πολιτική αβεβαιότητα ελήφθησαν υπόψη και υπογραμμίστηκαν από τους διεθνείς οίκους Standard & Poor's, Fitch και Moody's, κατά τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από τον Ιανουάριο και μετά. Ο προβληματισμός των Βρυξελλών επιτείνεται από το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία και οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, θα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,5%, ενώ το έλλειμμα παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα παραμείνει και το 2009 στα επίπεδα του 5% του ΑΕΠ. Αυτό το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο, το υψηλό έλλειμμα και η αύξηση του δημοσίου χρέους, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις, είναι πιθανό να προκαλέσει ένα νέο γύρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και σοβαρότερες επιπλοκές στην υλοποίηση του προγράμματος δανεισμού.

2. Να πέσει η Ελλάδα θύμα του domino effect, που θα προκαλέσει ενδεχόμενη χρεοκοπία του άλλου αδύναμου κρίκου της Eυρωζώνης, δηλαδή της Ιρλανδίας, για την οποία προβλέπει βαθιά ύφεση τη διετία 2009 - 2010 και διψήφιο έλλειμμα (11% και 13% του ΑΕΠ αντίστοιχα).

Οι όροι του σχεδίου στήριξης

Το σχέδιο στήριξης κράτους - μέλους της Ευρωζώνης στο οποίο έχουν καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τους ισχυρούς των «16» και αφού απορρίφθηκε η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου ή η αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες:

- Tην ad hoc στήριξη του κράτους - μέλους που βρίσκεται σε δυσκολία από άλλο ισχυρό κράτος ή ομάδα κρατών.

- H στήριξη να έχει την εγγύηση της Ε. Ε.

- Tο κράτος ή η ομάδα κρατών που θα αναλάβουν το ρόλο του ΔΝΤ της Eυρωζώνης να καλύψουν ένα μέρος των δανειακών αναγκών του κράτους - μέλους σε κίνδυνο.

- Oι όροι και οι προϋποθέσεις που θα θέσουν οι δανειστές στο δανειζόμενο κράτος - μέλος να είναι σκληροί (πολυετές πάγωμα μισθών, δραστική περικοπή δαπανών, αύξηση φόρων κ. λπ.).

- Το δάνειο θα χορηγείται σε δόσεις και η κάθε δόση θα καταβάλλεται αφού ο δανειζόμενος θα έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Για να μην καταστεί αυτοεπιβεβαιωμένη προφητεία, επισήμως δεν υπάρχει σχέδιο στήριξης και δεν θα υπάρξει μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή. Επειδή, όμως, κανένας στην Ε. Ε. δεν θέλει να φτάσει σε αυτό το σημείο (το πλήγμα στο κύρος του ευρώ θα είναι ισχυρό) θα κλιμακωθούν οι πιέσεις προς τα αδύναμα κράτη για να επιταχύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Δεν είναι τυχαίο ότι ανεπισήμως ζητήθηκε η Ελλάδα και η Ιρλανδία να αποφασίσουν και να ανακοινώσουν μέτρα έως τον Ιούνιο, ενώ η επίσημη απόφαση για την επιτήρηση τους δίνει προθεσμία έως τον Οκτώβριο.

Δύο κρας τεστ για την ελληνική οικονομία

Σε δύο κρίσιμα τεστ θα υποβληθεί εντός του Μαΐου η ελληνική οικονομία. Στις 13 του μηνός θα βρεθεί στην Αθήνα κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να προετοιμάσει την ετήσια έκθεσή του και να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις σχετικά πρόσφατες εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη. Το ΔΝΤ προέβλεπε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος και κατά 0,6% το 2010. Αρμόδια στελέχη του έλεγαν στην «Κ» ότι η πρόβλεψη για το 2009 που ανακοινώθηκε προ ημερών είναι λίγο παλιά και μάλλον αισιόδοξη. Στο τέλος Μαΐου θα επισκεφθεί την Ελλάδα και ο διεθνής οίκος Moody's εν όψει της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας. Η Μoody's τον Φεβρουάριο είχε υποβαθμίσει την προοπτική της αξιολόγησης από θετική και σταθερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου