TutUMakIaS TV

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

Πως γινεται στην Κυπρο το ξεπλυμα χρηματος

Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: Συμφέρει πιο πολύ από τον τουρισμό . Το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο όχι μόνο συμβαίνει, αλλά και σε αυτό οφείλεται και μεγάλο μέρος της ευημερίας μας.

Οι σχετικές χρηματικές εισροές μέσω του υπεράκτιού μας τομέα ξεπερνούν κατά πολύ και τα έσοδα από τον τουρισμό, ο οποίος θεωρείται κατά παράδοση και η ζωογόνος δύναμη της οικονομίας μας. Οι κυπριακές συνθήκες είναι ιδεώδεις για αυτές τις δραστηριότητες και το πιθανότερο είναι τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Η πραγματική κότα που γεννά τα χρυσά αυγά
Τα μαύρα γεγονότα του 1974 άφησαν την Κύπρο με σημαντικότατες απώλειες των κυρίων πλουτοπαραγωγικών περιοχών της και με υπερδι-πλασιασμό της ανεργίας της λόγω των εκτοπισθέντων. Αν και αυτά τα δεδομένα προμήνυαν μια οικονομική καταστροφή, τα επόμενα τέσσερα χρόνια ακολούθησε αυτό που αποκαλείται μέχρι και σήμερα «οικονομικό θαύμα», εφόσον η οικονομική ευημερία επέστρεψε και ξεπέρασε τα επίπεδα προ της τουρκικής εισβολής και επιτεύχθηκε σημαντική οικονομική ανάπτυξη.
Η Κύπρος κατάφερε να ορθοποδήσει κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες, έχοντας δημιουργήσει την υποδομή που θα την καθιστούσε το σχετικά εύρωστο κράτος που είναι σήμερα.

Οι «επίσημες» αιτίες για αυτό το θαύμα ήταν η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που ακο-λούθησε η κυβέρνηση Κυπριανού, η αυξημένη ξένη βοήθεια και η ώθηση που δόθηκε στον κατασκευαστικό τομέα (δημιουργώντας υποδομή και εισοδήματα στον τόπο). Μια «ευτυχής» συγκυρία ήταν και η μακροχρόνια πολεμική σύρραξη στο Λίβανο, εφόσον έγινε η αιτία να του πάρει η Κύπρος μέσα από τα χέρια τον ρόλο του χρηματο-οικονομικού κέντρου της Μέσης Ανατολής και που έφερε πολλούς πλούσιους Λιβανέζους στο νησί. Επίσης, οι πετρελαϊκές κρίσεις στις αρχές του ‘80 δεν μας στεναχώρησαν και τόσο, εφόσον έκαναν πλουσιότερους τους γείτονες Άραβες που ξόδεψαν και επένδυσαν μεγάλο μέρος των πετροδολαρίων τους στην Κύπρο.

Αυτές όμως είναι όπως έχω αναφέρει μόνον οι «επίσημες» αιτίες. Γενικά μιλώντας η Κύπρος οφείλει την οικονομική της ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών. Πολλοί θα πουν εδώ ότι οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν κυρίως τον τουρισμό, την «ζωογόνο δύναμη της οικονομίας μας». Όσοι όμως εξασκούν το ρεαλιστικό (και συχνά υπερρεαλιστικό) επάγγελμα του δικηγόρου θα μας κλείσουν το μάτι και θα μας αναφέρουν ότι τον τίτλο της αειφόρου μελιρρύτου ροής στην Κύπρο δεν τον φέρει ο τουρισμός αλλά οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του υπεράκτιού μας τομέα και μάλιστα οι όχι και τόσο νόμιμες. Ανεπίσημα, η κότα που γεννά τα χρυσά αυγά στην Κύπρο δεν είναι ο τουρισμός, αλλά οι υπηρεσίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος!

Το πλαίσιο του ξεπλύματος
Έχοντας αναφέρει τις χρηματικές ροές που εισέρχονται στην Κύπρο από Ανατολής μεριά θα επεξηγήσω ότι από την συγκεκριμένη κατεύθυνση υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα χρήματος που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες και πολλή ζήτηση για κοντινά «πλυντήρια». Ιδιαίτερα από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες που μας προτιμάνε σε τέτοιο βαθμό που ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) στο παρελθόν μας περιλάμβανε στην λίστα του με τους φορολογικούς παραδείσους. Οι λεγόμενοι φορολογικοί παράδεισοι αποτελούν μαγνήτες για διεθνείς εταιρείες και ιδιώτες επενδυτές, αλλά αποτελούν κατάρα για τις οικονομίες των υπολοίπων κρατών που χάνουν πολύτιμα φορολογικά έσοδα.

Ο τίτλος του φορολογικού παράδεισου οφείλεται κυρίως στην πρόοδό της όσον αφορά στον υπεράκτιο τομέα. Ένας σημαντικός λόγος για αυτή την ανάπτυξη αποτελούν τα πολλά φορολογικά ωφελήματα, τα οποία σχεδιάστηκαν από τις αρχές ειδικά για να προσφέρουν το μεγαλύτερο πιθανό κέρδος στις διεθνείς εμπορικές εταιρείες, εγγε-γραμμένες στην Κύπρο. Το κυπριακό φορολογικό σύστημα είναι ιδανικό για τις ξένες επιχειρήσεις, με διακρατικές συμφωνίες για αποφυγή της διπλής φορολογίας και τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων να είναι μόλις 10% για όλα τα επίπεδα εισοδημάτων. Αυτά τα πλεονεκτήματα του κυπριακού συστήματος συμπληρώνονται με την διαχρονική του σταθερότητα, τον μικρό όγκο της φορολογίας και την ξεκάθαρη ερμηνεία των φορολογιών.

Λόγω αυτού του ευνοϊκού φορολογικού της περιβάλλοντος η Κύπρος ελκύει κεφαλαία από παράνομες δραστηριότητες και το ξέπλυμα “βρώμικου” χρήματος από καρτέλ ναρκωτικών και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα. Έτσι προστέθηκε και αυτή στην ολοένα και αυξανόμενη ομάδα κρατών που προσφέρουν σε έδαφός τους σημαντικές απαλλαγές και συνθήκες εχεμύθειας, όπως το Λουξεμβούργο που οφείλει μεγάλο μέρος της ευημερίας του στις φοροαπαλλαγές και την εχεμύθεια η οποία κατά πολλούς καλύπτει κανονικό ξέπλυμα χρημάτων. Άλλα κρατίδια (όπως το Μονακό και ο Άγιος Μαρίνος) και οντότητες που ανήκουν σε μεγάλα κράτη (όπως το Γιβραλτάρ και τα νησιά της Μάγχης) κάνουν χρυσές δουλειές με μυστηριώδεις επενδυτές.

Ως αποτέλεσμα λοιπόν των πιο πάνω εξελίξεων στην Κύπρο πλέον δραστηριοποιούνται αρκετές χιλιάδες ξένες επιχειρήσεις και ο υπεράκτιος τομέας παραμένει πολύ σημαντικός για την Κυπριακή οικονομία, εφόσον αποτελεί και μεγάλη πηγή ξένου συναλλάγματος. Ο αριθμός διεθνών εμπορικών εταιρειών που εγγράφονται ετήσια στην Κύπρο συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και ο όγκος εταιρειών που συσσωματώνονται στο εξωτερικό και εγγράφουν σαν τόπο εργασίας ή παράρτημά τους το νησί μας.

Σε αρκετές από αυτές τις εταιρείες μπαίνουν ως εικονικοί διευθυντές, γραμματείς και ιδιοκτήτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα κυπριακής υπηκοότητας που ουκ ολίγες φορές περιλαμβάνουν το δικηγορικό γραφείο που ενέγραψε την εταιρεία στην Κύπρο (για αυτό τον λόγο και οι δικηγόροι γνωρίζουν περισσότερα από εμάς). Για την νομιμότητα της προέλευσης του κεφαλαίου που διοχετεύεται στην ίδρυση αυτών των εταιρειών λίγες αμφιβολίες μπορούν να υπάρξουν. Στο Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος (ΓΔΟΕ) της Αστυνομίας έχουν βαρεθεί να λαμβάνουν ημερησίως μηνύματα από τους ομολόγους τους στην Ρωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Λευκορωσία και το Καζακστάν, στα οποία ζητούνται πληροφορίες για τις ίδιες πάντα εταιρείες και οι οποίες φυσικά έχουν εγγραφεί στην Κύπρο από περίπου τα ίδια δικηγορικά γραφεία.

Και το μέλλον διαγράφεται «θετικό»…
Τα τελευταία χρόνια αυτές οι ευγενείς υπηρεσίες εκτίθενται σε αυξημένο ανταγωνισμό προερχόμενο από πολλές χώρες. Επιπρόσθετα, η Κύπρος περιορίζεται στην πολιτική της φορολογικής εύνοιας, αφού η ίδια η ΕΕ παρουσιάζεται ακόμη αυστηρότερη σε σχέση με τα κράτη-μέλη της που εφαρμόζουν προνομιακά φορολογικά συστήματα. Με την πλήρη συμμόρφωσή της προς τις αρχές του ΟΟΣΑ και την ένταξή της στην ΕΕ, η Κύπρος είναι πλέον υποχρεωμένη να λειτουργεί στα πλαίσια των αρχών που τις τίθενται. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να υιοθετήσει πρακτικές ή να διαφο-ροποιήσει τις νομοθεσίες της ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω ελαφρύνσεις ή ελκυστικές και δελεαστικές πρόνοιες στην νομοθεσία της για να προσελκύσει εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων.

Ας είναι καλά όμως η οικονομική κρίση, ο τραπεζικός μας τομέας, η γειτονική Ελλάδα και η αειθαλής εκκλησία. Τον περασμένο χρόνο ξέσπασε το περιβόητο οικονομικό σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και από έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας σε στυλ “follow the money” την οδήγησαν εντέλει (πού αλλού;) στην Κύπρο. Τον καιρό εκείνο η ΜΟΚΑΣ (Μονάδα Κάλυψης Συγκάλυψης, η δεύτερη μονάδα της Αστυνομίας που ασχολείται με το οικονομικό έγκλημα) προσέφερε την συνεργασία της στις ελληνικές αρχές στην διερεύνηση της κυπριακής εμπλοκής στο σκάνδαλο Βατοπεδίου (οι οποίες φυσικά ούτε καν απάντησαν). Αυτό που έκαναν ωστόσο οι ελληνικές αρχές ήταν να κλητεύσουν για καταθέσεις τον Κύπριο ηγούμενο της Μονής, Εφραίμ και τον επίσης Κύπριο οικονομικό σύμβουλο της Μονής, Άθω Κοιρανίδη, όπως και να ζητήσουν το άνοιγμα των σχετικών τραπεζικών λογαριασμών.

Αυτό συμβαίνει γιατί μεγάλο μερίδιο από την πίτα του ξεπλύματος φέρει και ο τραπεζικός τομέας. Πολύ συχνά τα μηνύματα από το εξωτερικό αφορούν και πληροφορίες για συγκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες. Μπορεί η Κύπρος να μην αποτελεί Ελβετία αλλά άκουσα τελευταία από συγκεκριμένες πηγές το ακόλουθο παράδοξο: Η ποιότητα της εξυπηρέτησης στις εγχώριες τράπεζες σε Κύπριους πελά-τες τους (ακόμα και σε αυτούς με καταθέσεις με εξαψήφιο ή μεγαλύτερο αριθμό) έχει χειροτερεύσει σε τόσο μεγάλο βαθμό που ουσιαστικά τους διώχνουν από κοντά τους. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι απολαβές που έχουν οι τράπεζές μας από τις παράνομές τους δρα-στηριότητες (ιδιαίτερα τώρα με την διεθνή κρίση) είναι τόσο μεγάλες που ουσιαστικά αυτές τις κρατούν σε λειτουργία. Για αυτό το λόγο και μπορούν ακόμα και να «ξεφορτωθούν» τις «νόμιμες» τους δραστηριότητες για να μπορούν να αφοσιώνονται στις «παράνομες. Οι ίδιες πηγές μου ανέφεραν ότι πλέον στην Κύπρο γίνεται τόσο ξέπλυμα που σε λίγο καιρό σε όλες τις τράπεζές μας θα μπει χορηγός η Dixan! Ίδωμεν…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΙΤΣΗΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΨΗ ΚΥΠΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου