TutUMakIaS TV

Παρασκευή, 1 Μαΐου 2009

Η "Goldman Sachs" είναι πανταχού παρόν!
Από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση ένα όνομα ακούγεται σχεδόν καθημερινά: "Goldman Sachs".Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν έχουν μόνο να κάνουν με τις τραπεζικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες του ιδιωτικού επενδυτικού ομίλου, αλλά περισσότερο με την δικτύωση των πρώην και νυν εργαζόμενων αυτής της εταιρίας.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

- Ο υπουργός οικονομίας της κυβέρνησης Bush, Hank Paulson, που διαχειρίστηκε το πρώτο πακέτο διάσωσης όταν ξέσπασε η κρίση το περασμένο φθινόπωρο, ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και προϊστάμενος των διοικητικών στελεχών της "Goldman Sachs".

- Ο Neel Kashkari που διαχειρίστηκε μαζί με τον Paulson το πακέτο διάσωσης ήταν αντιπρόεδρος της εταιρίας.

- Ο νυν υπουργός οικονομικών, Timothy Geithner, ήταν πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης (FED) και "πνευματικό παιδί" του Robert Rubin, πρώην CEO της "Goldman Sachs" και υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Clinton!

- Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ιταλός Mario Draghi είναι πρόεδρος της ιταλικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του συμβουλίου της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας (ECB), επίσης πρώην συνέταιρος της "Goldman Sachs".

- Ο πρόεδρος της παγκόσμιας τράπεζας (World Bank), Robert Zoellick, ήταν πρώην διευθυντής της "Goldman Sachs Intl.".

- Υπάρχουν ακόμη πολλοί.Ο John Thain, CEO της Merrill Lynch, επίσης πρώην στέλεχος (αντιπρόεδρος) της Goldman, ο Robert Steel, νυν πρόεδρος της Wachovia (μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στο κόσμο), όπως και ο Ed Liddy, νέος CEO της AIG! Άλλα πρώην στελέχη της "Goldman Sachs": Ο νέος αξιωματούχος του λογιστηρίου της κυβέρνησης Obama,Reuben Jeffrey, όπως επίσης τα νέα μέλη του λογιστηρίου Dan Jester, Steve Shafran και Edward C. Forst, τα νέα μέλη της κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης Stephen Friedman (διευθυντής του συμβουλίου), William C. Dudley (διευθυντής του τομέα επενδύσεων) και E. Gerald Corrigan (αναλυτής της Wall Street) κλπ.

Υπάρχουν και άλλα άτομα που εργάστηκαν ή εργάζονται στην Goldman, ιδίως αρκετοί αξιωματούχοι στην Ευρώπη, που τώρα τους έχει δοθεί η ευθύνη να διαχειριστούν τα πακέτα διάσωσης και να διατυπώσουν τους νέους κανονισμούς για τη διεθνή χρηματαγορά, όπως ο Γερμανός Otmar Issing, πρώην μέλος της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.

Πέρα από την στελέχωση με άτομα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, υπάρχουν μια σειρά γεγονότων που δίνουν τροφή για υποψίες.Συνοπτικά:

- Υπόθεση "Bear Sterns".Λέγεται ότι χρηματιστές της "Goldman Sachs" στο Λονδίνο άφησαν ηθελημένα να γκρεμιστούν οι μετοχές της "Bear Sterns", ώστε να πάρουν τους πελάτες της και να εκδικηθούν την τράπεζα για την μη συμμετοχή της στη διάσωση του "Hedge Fonds LTCM" το 1998.

- Πώληση της "Merrill Lynch": Η πώληση της "Merrill Lynch" από το πρώην στέλεχος της Goldman και διευθυντή της John Thain στην "Bank of America", που έγινε μετά από πιέσεις του υπουργού οικονομικών Paulson και από τον πρόεδρο της FED, Ben Bernanke, και αφού πρώτα αποκρύφτηκαν απώλειες της "Merrill Lynch".

- Η διάσωση της "AIG": Στην διάσωση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου στον κόσμο συμμετείχε το στέλεχος της Goldman Lloyd Blankfein.Αμέσως μετά τοποθετήθηκε εκεί σαν CEO από τον Paulson ο Ed Liddy, επίσης πρώην της "Goldman Sachs"! Ενδεχόμενη χρεοκοπία της "AIG" θα επέφερε στην Goldman άμεσες απώλειες της τάξης των 20 δις.Οι έμμεσες θα ήταν πολύ υψηλότερες.

- Το πακέτο διάσωσης: Λίγο πριν χρεοκοπήσει η "Lehman Brothers", προσπάθησε ανεπιτυχώς να εκμαιεύσει 6 δις για την ανακεφαλαιοποίηση της.Ενδεχόμενη σωτηρία της Lehman θα απέτρεπε τα προβλήματα που ακολούθησαν στην χρηματαγορά.Μερικές εβδομάδες αργότερα η κυβέρνηση Bush απαίτησε εκατοντάδες δις για την διάσωση των τραπεζών, απ'τα οποία η Goldman παρέλαβε 10 δις αφού είχε ελάχιστες διαγραφές.Με άλλα λόγια, με την βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης εκτοπίστηκε ο μεγάλος ανταγωνιστής της Goldman, η "Lehman Brothers".

- Bank Holding: Όλο το καλοκαίρι του 2008 η Lehman προσπαθούσε να μετατραπεί σε μια επονομαζόμενη "Bank Holding", ώστε να μπορεί να λάβει νόμιμα βοήθειες από την FED και την FDIC (κρατική οργάνωση για την διασφάλιση τραπεζικών καταθέσεων).Δεν της δόθηκε η άδεια.Το Σεπτέμβρη η Goldman έλαβε άμεσα άδεια (όπως και η "Morgan Stanley") και έχει παραλάβει μέχρι στιγμής 27 δις από την FDIC!

- Απαγόρευση των "Short-Sellings": Στις 19 Σεπτεμβρίου η SEC (κρατική εποπτεία της χρηματαγοράς) απαγόρευσε τα "Short-Sellings" (στοιχήματα) αφού τις προηγούμενες ημέρες είχαν έλθει υπό πίεση οι μετοχές της Goldman.Όταν νωρίτερα είχε συνέβη το ίδιο με τις μετοχές της Lehman και της "Bear Sterns" η SEC δεν είχε κάνει τίποτα.

- Η διάσωση της Citigroup: Όταν η μετοχή της Citigroup έχασε 60% από την αξία της, επενέβη η κυβέρνηση Bush και της εξασφάλισε έξτρα 20 δις (εκτός από τα 25 δις από το επίσημο πακέτο διάσωσης) και ανέλαβε όλα τα χρέη άνω των 29 δις! Ο λόγος προφανώς είχε να κάνει με τον Robert Rubin, πρώην στέλεχος της Goldman και "φιλαράκια" με τον Paulson, που ήταν διευθυντής της Citigroup!

Μια πιο αναλυτική παρουσίαση των διαπλοκών της "Goldman Sachs" έχει η ιστοσελίδα "Portfolio".

Η Goldman, που ιδρύθηκε πριν 140 χρόνια, βρίσκεται ήδη σε τόσο καλή κατάσταση που σκοπεύει να επιστρέψει κιόλας τις βοήθειες που έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση! Αυτό θα είχε για τα στελέχη της το πλεονέκτημα ότι θα μπορούν να πληρώνουν τον εαυτό τους πάλι με τα γνωστά εκατομμύρια "Bonus", όπως συνέβαινε μέχρι πριν λίγο καιρό.

Μετά τη μεγάλη οικονομική ύφεση της δεκαετίας του '30, η τότε νεοεκλεγέντα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Roosevelt είχε συστήσει μια επιτροπή, την λεγόμενη "Pecora-Commission", που είχε την εντολή να διερευνήσει τις διαπλοκές που είχαν οδηγήσει στο "κραχ" του '29.Τα αποτελέσματα της επιτροπής είχαν ξεσκεπάσει τα παρασκηνιακά καμώματα της, τότε πανίσχυρης, τράπεζας "JP Morgan" και είχαν οδηγήσει σε μια σειρά νόμων ώστε να αποτραπεί μια επανάληψη των γεγονότων.

Αυτοί οι νόμοι τέθηκαν τα τελευταία 15-20 χρόνια συστηματικά εκτός ισχύς με τα γνωστά σημερινά επακόλουθα.Πόσο εμπλέκεται η "Goldman Sachs" σε αυτές τις διαδικασίες και ποια είναι η συμμετοχή της στα γεγονότα που προηγήθηκαν της νέας χρηματιστηριακής κρίσης, θα είναι αντικείμενο διερεύνησης για μια νέα επιτροπή που θα πρέπει να συσταθεί για αυτό το σκοπό.Οι Αμερικανοί δίνουν πολλές ελευθερίες στην αγορά, αλλά είναι επίσης αμείλικτοι σε ενδεχόμενες καταχρήσεις.

Με τα καμώματα της "Goldman Sachs" ασχολείται και ένας Blogger, που μπήκε μάλιστα στο στόχαστρο της τράπεζας!Πηγή:http://infopigi.blogspot.com/2009/05/goldman-sachs.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου