TutUMakIaS TV

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009

Εισηγήσεις για μείωση των συντάξεων στον ΟΑΕΕ

Η νέα κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε εισηγήσεις που ναι μεν δεν είναι καινούργιες, κάθε φορά όμως που επανέρχονται προκαλούν την έντονη αντίδραση των ασφαλισμένων: μείωση των συντάξεων, των ασφαλισμένων του πρώην ΤΕΒΕ, ώστε να σωθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Λίγες εβδομάδες πριν, η διοίκηση του ταμείου, εισηγούνταν στην τότε ηγεσία του τότε υπουργείου Απασχόληση, την αύξηση των εισφορών και συγκεκριμένα την καταβολή των εισφορών σε 14μηνη βάση, αντίστοιχα με την καταβολή των συντάξεων (δώρα και επιδόματα). Υπάρχουν βέβαια και άλλες εισηγήσεις, αυτές των εμπόρων, βιοτεχνών και λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών. Σε περίπου 1,5 δισ. ανέρχεται το κόστος για τη θεσμοθέτηση ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης της τάξης του 0,62% του ΑΕΠ που ζητούν οι ασφαλισμένοι στο ταμείο. Να σημειωθεί, ότι κάθε χρόνο, στον κρατικό προϋπολογισμό εγγράφεται ένα ποσό όχι μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες του πρώτου τριμήνου, το πολύ τετραμήνου. . Αναλυτικά, η κρατική επιχορήγηση (τακτική και έκτακτη), για το έτος 2007 ήταν 205.935.598 ευρώ και ανήλθε σε 629.200.000 ευρώ για το έτος 2008, (200 εκ. τακτική επιχορήγηση και 429,2 εκ. έκτακτη). Για το έτος 2009 και έως 26/8/09 η κρατική επιχορήγηση ανήλθε σε 320 εκ. τακτική και 384,074 εκ. έκτακτη. Επίσης, έχει ζητηθεί έκτακτη επιχορήγηση ύψους 232 εκ. ευρώ, προκειμένου να δυνηθεί ο Οργανισμός να καλύψει τις υποχρεώσεις του μέχρι το τέλος του 2009.

«Παραδώσαμε, το 2004 τα ταμεία του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) με ένα έλλειμμα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο και μας παραδόθηκε με έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ ετησίως» δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες, ο στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Τις τελευταίες ημέρες, στις υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν επανέλθει οι προτάσεις – εισηγήσεις για μειώσεις των συντάξεων τω ασφαλισμένων του πρώην ΤΕΒΕ, κάτι που προβλεπόταν και σε Προεδρικό Διάταγμα που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ και τελικά αποσύρθηκε.

Σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιακών, το ποσοστό αναπλήρωσης στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 35ετία, στο πρώην ΤΕΒΕ, είναι 126%, ενώ στο ΤΣΑ 36,4%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η σύνταξη για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ να είναι 1531 ευρώ, ενώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΑ 441,6 ευρώ.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, γίνεται εισήγηση για υπολογισμό της σύνταξης σε δύο σκέλη. Για το χρόνο από την έναρξη της ασφάλισης έως το τέλος του 2006 (που ολοκληρώθηκε τυπικά η ενοποίηση) η σύνταξη θα υπολογίζεται κατ’ επιλογή του ασφαλισμένου, είτε σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ΟΑΕΕ, είτε βάσει τις διατάξεις του ταμείου.

Για τον υπόλοιπο χρόνο, θα ισχύει ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο θα προσδιοριστεί ύστερα από αναλογιστική μελέτη.

Η πρόταση αυτή, είχε και εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους ασφαλισμένους. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, προσδίδοντας απόλυτη προτεραιότητα στη λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα του ταμείου, προτείνει την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 0,62% του ΑΕΠ (κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ) και την διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ αντί ΟΓΑ των επαγγελματοβιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών των δήμων και κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων (με εισοδηματικά κριτήρια). Πέραν αυτού το ΒΕΑ αντιτίθεται σε οιαδήποτε μείωση συντάξεων, που θα σημαίνει άνιση μεταχείριση μεταξύ ασφαλισμένων και μάλιστα εις βάρος της ανακηρυγμένης ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, η οποία δεν πρέπει να τιμωρείται όταν εξέρχεται στον συνταξιοδοτικό βίο. Εκείνο που επιβάλλεται είναι εξομοίωση των συντάξεων ΤΣΑ και ΤΑΕ με αυτές του ΤΕΒΕ, διόρθωση του τρόπου υπολογισμού του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες και επέκταση του εφαρμοζόμενου πιλοτικού προγράμματος περίθαλψης συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, σε όλους τους συνταξιούχους του φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην αρχή τουλάχιστον, θα ασχοληθεί με τις διάφορες... τρύπες από τις οποίες το ταμείο χάνει έσοδα. Δεν είναι τυχαίο, πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 1 στις 4 επιχειρήσεις, είτε δεν πληρώνει τις εισφορές τους προς το ταμείο, είτε πληρώνει περιστασιακά. Μάλιστα, ένα από τα προβλήματα που δημιούργησε η ενοποίηση είναι η αδυναμία ελέγχων και διασταύρωσης στοιχείων. Κάτι που επιτείνει τη... διαρροή.


http://www.capital.gr/

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΗΛΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ  ΒΡΗΚΕ ΚΕΛΕΠΟΥΡΙ.Ο  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΤΕΒΕ ΘΑ ΕΠΑΝΑΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ Η ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ.ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΗΛΩΝ.ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΩΡΑ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ .ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ?ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ.ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΓΙΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑ 44 ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 1700 ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΟΑΕΕ ΣΤΑ 68 ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 700 ΕΥΡΩ.ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ  ΟΑΕΕ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΚΕΛΕΙΟ. ΜΕΙΩΣΗ Η ΣΕ ΟΛΟΥΣ Η ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου