TutUMakIaS TV

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2009

Δεν άρεσε η ταινία «Ψυχή Βαθιά» στο ΚΚΕ και κήρυξε νέο… αντάρτικο!


Άρχισε να παρουσιάζεται στις αίθουσες η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή Βαθειά», που αφορά τις πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ του Ελληνικού Στρατού και του λεγόμενου δημοκρατικού στρατού. Από την πρώτη μέρα της προβολής της η ταινία συνάντησε την σφοδρή αντίδραση του ΚΚΕ. Όποιος δεν λέει το παραμύθι όπως ακριβώς θέλουν ακόμη και εάν είναι αριστερός, όπως ο Παντελής Βούλγαρης, που προσπαθεί να είναι αντικειμενικός, καταδικάζεται εις το πυρ το εξώτερον…. Έφθασαν στο σημείο να μοιράζουν προκηρύξεις έξω από κινηματογράφους και να βγάζουν ανακοινώσεις με τις οποίες λένε ότι οι νέοι αγωνιστές του ΚΚΕ θα δικαιώσουν τον… δημοκρατικό στρατό, δηλαδή πάμε για νέο αντάρτικο; Δεν υπερβάλουμε διαβάστε το παρακάτω από την αναφερόμενη προκήρυξη-ανακοίνωση: «Ο Δημοκρατικός Στρατός μπορεί να ηττήθηκε το 1949 επειδή δεν ήταν έγκαιρα έτοιμος για να νικήσει, αλλά η λαϊκή πάλη με καινούργιους μαχητές και μαχήτριες συνεχίζει την πορεία της, βέβαιη πως θα ‘ρθει εκείνη η ώρα που η Ιστορία θα δικαιώσει τα ιδανικά, τους σκοπούς και τη θυσία των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού».
Την ταινία δεν την έχουμε δει και θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση. Διαβάσαμε όμως μία συνέντευξη του Παντελή Βούλγαρη όπου διακρίναμε την προσπάθειά του να θελήσει να είναι αντικειμενικός. Αυτό δεν άρεσε στους «συντρόφους» και αντέδρασαν όπως αντέδρασαν. Θα επανέλθουμε στο θέμα με αφορμή την ταινία για μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση.
Σας παραθέτουμε παρακάτω τι έγραψε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» για την σύγκρουση Παντελή Βούλγαρη-ΚΚΕ:
«…Στην Κοζάνη (προφανώς με εντολή από τα κεντρικά) μοιράστηκε κείμενο εναντίον της ταινίας με τίτλο: «”Ψυχή βαθιά” στον “πόλεμο” που συνεχίζεται…». Δημοσιεύθηκε στον «Ριζοσπάστη» της Τρίτης 20/10/2009 και υπογράφεται από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της Κ.Ε. Μοιράστηκε το βράδυ της Πέμπτης διακριτικά μεν, αλλά εμφανώς, έξω από το σινεμά της πόλης που παίζει την «Ψυχή βαθιά». Προφανώς το ΚΚΕ θέλει να θωρακίσει τους θεατές απέναντι στην επικίνδυνη ταινία του Παντελή Βούλγαρη, ο οποίος, όπως κατηγορηματικά γράφει η κ. Μηλιαρονικολάκη, «προσθέτει και τη δική του φωνή στα κηρύγματα της λαϊκής υποταγής και συμμόρφωσης». Με την αντίδραση, λοιπόν, ο αμετανόητα αριστερός σκηνοθέτης.
Αυτό που κυρίως ενοχλεί το ΚΚΕ είναι ότι η ταινία «υποβάλλει στο θεατή με συγκινησιακούς και συναισθηματικούς προπαντός όρους την ιδέα της “εθνικής ομοψυχίας” και την ανάγκη για “κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών”». Και το ότι δεν δείχνει «ποια δύναμη όπλιζε τους αντάρτες με τέτοιον αφάνταστο ηρωισμό και αυτοθυσία». Δεν το δείχνει με τον τρόπο, φυσικά, που θα ‘θελε το ΚΚΕ αν είχε γράψει το σενάριο. Δηλαδή, απουσιάζει από την ταινία η κατεύθυνση «ότι οι αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού έγραψαν αυτήν την τρίχρονη εποποΐα ψυχωμένοι από τη δύναμη της επαναστατικής τους ιδεολογίας, από το ιδανικό ενός καινούργιου κόσμου, μιας ανώτερης ανθρώπινης κοινωνίας χωρίς πολέμους, στερήσεις και εκμετάλλευση».

1 σχόλιο:

  1. Ούτε το ΚΚΕ μας αρέσει, ούτε η "Ψυχή βαθιά". Είμαστε Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή