TutUMakIaS TV

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009

Η ώρα του (οικονομικού) λογαριασμού. Έπεται και ο “Εθνικός”Η ώρα του λογαριασμού έφτασε. Η οικονομία βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, κάτι που ομολογούν πλέον και τα κυβερνητικά στελέχη. Η αναζήτηση εδώ και τώρα 10 δις ευρώ προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Ακόμη κι αν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου λάβει την πολυπόθητη παράταση από την Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα, τα φορολογικά μέτρα είναι σίγουρα. Όπως λέει και το γνωστό ρητό: «μόνο από την εφορία και το Χάρο δεν γλιτώνει κανείς».
Χθες αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι το έλλειμμα είναι κοντά στο 12%, ότι τα έσοδα του κράτους στο 9μηνο έχουν μειωθεί δραματικά και ότι τίποτε στην ουσία δε λειτουργεί στην αγορά. Η οικονομία εκτροχιάστηκε και πλέον το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να βγάλει από το συρτάρι του το «κρυφό» πρόγραμμά του για την οικονομία, εκείνο που δεν είναι αρεστό στον κόσμο και θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Οι πληροφορίες για το τι προτίθεται να κάνει ο τσάρος της οικονομίας είναι σκοπίμως συγκεχυμένες. Μόλις πιάσουμε τον… πάτο του πάτου τότε θα βγουν τα σκληρά μέτρα και θα βαπτιστούν αναπόφευκτα αφού, όπως θα πουν, η «καμένη γη» πρέπει να αναζωογονηθεί.Το κρυφό αυτό πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει:Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Έχει να γίνει άλλωστε τρία χρόνια αναπροσαρμογή οπότε είναι μέσα στους αρχικούς σχεδιασμούς. Έτσι η κυβέρνηση θα εισπράττει περισσότερα έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές και κληρονομιές και φυσικά από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Με αύξηση των αντικειμενικών θα μπορέσει το οικονομικό επιτελείο να αυξήσει τα αφορολόγητα για κληρονομιές – γονικές παροχές παρουσιάζοντας το μέτρο ως φιλολαϊκό. Στην ουσία δε θα είναι αφού με υψηλότερες αντικειμενικές θα πιαστούν περισσότεροι στην απόχη. Οπότε καλό είναι να περιμένετε μια αύξηση της τάξης του 50%-60%.Αύξηση των έμμεσων φόρων. Ποτά, τσιγάρα, καύσιμα θα είναι πιο «τσουχτερά» αλλά τα έσοδα για το κράτος θα είναι μεγάλα.Η αύξηση του ΦΠΑ αποκλείστηκε αλλά μόνο προς ώρας, δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον.Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες θα περιλαμβάνει και ενιαία φορολογική κλίμακα. Στην απόχη θα πιαστούν όσοι παίρνουν λεφτά από μερίσματα και όλα τα εισοδήματα που φορολογούνται σήμερα αυτοτελώς. Για παράδειγμα υπάλληλος που παίρνει 1.000 ευρώ μισθό και άλλα 1.000 από διάφορα επιδόματα σήμερα δεν φορολογείται με την γνωστή κλίμακα και για τα 2.000 ευρώ. Πλέον όλα θα μπαίνουν σε ένα καλάθι και θα φορολογούνται με το νέο συντελεστή που θα ορίσει η κυβέρνηση. Οπότε, καλά ξεμπερδέματα.Άλλος τρόπος να βρεθούν χρήματα είναι η περιστολή των δαπανών, όχι μόνο των κρατικών αλλά και άλλων όπως τα επιδόματα που παίρνουν διάφορες κοινωνικές ομάδες όπως για παράδειγμα οι εφοριακοί ή ακόμη και πολλοί λιμενεργάτες μιας και είναι στο προσκήνιο. Φανταστείτε λοιπόν αντίδραση από το «ξεβόλεμα» τόσων ετών…Τα νέα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων μπορεί να βαφτίζονται» πράσινα έτσι για να ικανοποιηθεί και η περιβαλλοντική μας ευαισθησία στην ουσία όμως θα είναι «τσουχτερά». Την επόμενη χρονιά επομένως ετοιμαστείτε για χοντρό χαράτσι.Καλές οι διακηρύξεις για εισπρακτικό μέτρο, κακό μέτρο, τέχνασμα και άλλα τέτοια σε ότι αφορά την τακτοποίηση ημιυπαίθριων αλλά είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Οπότε μην περιμένουν όσοι έχουν κλείσει ημιυπαίθριους να την βγάλουν τσάμπα.

Τα επόμενα, διαρθρωτικού χαρακτήρα, μέτρα αφορούν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65, νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ψαλίδι στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Οπότε, φίλοι μου καθίστε και απολαύστε το. Μπλε ή πράσινος ο λογαριασμός είναι βαρύς. Και όπως ξέρετε το λάθος δεν αναγνωρίζεται με την απομάκρυνση από την κάλπη.Οικονομικός – AntinewsΚαταλαβαίνετε την αναγκαιότητα της “αξιωματικής” αντιπολίτευσης σε τέτοιες συνθήκες και καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου