TutUMakIaS TV

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

ΝΑΙ Ο Γιούρι Γκέλερ την Παρασκευή στη Βουλή !!!!
Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα καταθέσει το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού, το οποίο θα κληθεί η Βουλή να ψηφίσει τον Δεκέμβριο.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη κάνει κάποιες "αλλαγές" στο σχέδιο που είχε αρχικά κατατεθεί, στο σκέλος των δαπανών, περιορίζοντας τους Προϋπολογισμούς ορισμένων Υπουργείων, με στόχο την προσαρμογή του, στις παρατηρήσεις των συναδέλφων του, στο τελευταίο ECOFN.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου –ας μη ξεχνάμε ότι ήταν ο άνθρωπος που διαμόρφωσε το αρχικό σχέδιο της “Χάρτας” του πρωθυπουργού τότε κ. Σημίτη– ό,τι και να κάνει “μάγος” δεν μπορεί να γίνει...

Τα περιθώρια που έχει για να κινηθεί, μειώνονται καθημερινά.

Ήδη προχθές ο Ισπανός τραπεζίτης και μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ Κονζάλες Παράμο έριξε την πρώτη προειδοποιητική του βολή δηλώνοντας –για προειδοποίηση των αγορών κατά τη συνήθεια της ΕΚΤ– ότι είναι πιθανή μία αύξηση των επιτοκίων ακόμα και αν οι οικονομίες της ευρω-ζώνης βρίσκονται σε ύφεση.

Ο Γερμανός τραπεζίτης Αξελ Βέμπερ συμπλήρωσε την εικόνα λέγοντας ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα είναι... πολύ αργή τα επόμενα χρόνια.

Με άλλα λόγια αύξηση του κόστους δανεισμού παρά την περίπου μηδενική ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα "νέα" δηλαδή δεν... συνάδουν με τον ενθουσιασμό που ακολούθησε την ανακοίνωση της ανάπτυξης κατά 0,4% στο γ΄τρίμηνο στην περιοχή του ευρώ.

Όλα αυτά όμως είναι το “περιβάλλον” μέσα στο οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί η οικονομική πολιτική που θα ανακοινώσει με τον Προϋπολογισμό την Παρασκευή ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι κίνδυνοι είναι πλέον προφανείς, έχουν εντοπισθεί από τους αναλυτές και την Κομισιόν και συνοδεύουν τον νέο Προϋπολογισμό:

* Κάθε “δείγμα” χαλάρωσης του Προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών θα σημάνει την αντίδραση των αγορών κεφαλαίου με άμεση επίπτωση στα spreads των ελληνικών κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων.

* Η πρόσφατη ανακοίνωση υποβάθμισης της Fitch λόγω ελλειμμάτων και χρέους είναι πιθανό να συνοδευθεί από ανάλογες υποβαθμίσεις των υπόλοιπων οίκων αξιολόγησης.

* Το χρέος της Ελλάδας, το μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά την Ιταλία σ΄ ολόκληρη την ευρωζώνη, θα φθάσει φέτος το 115% κατά την Fitch και θα αυξηθεί στο 120% το 2010.

* Η ανεργία κατά την Ε.Ε. θα αγγίξει φέτος το 10% και θα ξεπεράσει το 11% το 2010 και το 2011. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος οδηγεί σε βέβαιη πτώση της καταναλωτικής δαπάνης και των επενδύσεων.

* Η “έκθεση” των ελληνικών τραπεζών στις οικονομίες της Ν.Α. Ευρώπης που επιδεινώνονται και η συρρίκνωση του τομέα των κατασκευών και των ακινήτων αυξάνει τους κινδύνους στο τραπεζικό σύστημα λόγω της πιθανής πλέον μεγάλης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα διαβρώσει την κεφαλαιακή τους βάση.

Ίσως ο κ. Παπακωνσταντίνου να έχει μετανιώσει για την "ειλικρίνειά" του έναντι της Κομισόν όσον αφορά τα μεγέθη ελλείμματος και χρέους. Ομως τώρα τα χαρτιά είναι ανοικτά στο τραπέζι και η παρτίδα απαιτεί... θαύματα για να κερδηθεί. 
Εκτινάχθηκαν τα spreads των 10ετών ομολόγωνΠάνω από τις 150 μονάδες βάσης διαμορφώνονται πλέον τα spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά. Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα διαπραγματεύονται στις 153 μονάδες βάσης. Tο spread την περασμένη Παρασκευή είχε φτάσει στις 140 μονάδες βάσης.http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου