TutUMakIaS TV

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010

Gaza Freedom
Φίλοι Cynical & GR,

Δύο προσπάθειες για σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας έγιναν τις τελευταίες μέρες του 2009

1) Ένα convoy 200 φορτηγών με υλική βοήθεια προσπάθησε (και προσπαθεί ακόμη) να μπει στη Γάζα χωρίς αποτέλεσμα

2) 1.360 άνθρωποι από όλον τον κόσμο (29 από την Ελλάδα) προσπαθήσαμε να μπούμε από την Αίγυπτο, (Ράφα), για μια συμβολική πορεία μαζί με τους παλαιστινίους το βράδυ της πρωτοχρονιάς.

Η Aιγυπτιακή κυβέρνηση ενώ επίσημα και για εσωτερική, κυρίως, κατανάλωση μιλάει για συμπαράσταση προς τους Παλαιστίνιους αδελφούς, μπλόκαρε και τα δύο. Επίσης, παράλληλα με τους Ισραηλινούς χτίζει το δικό της τείχος στα σύνορα για να αποκλείσει πιο αποτελεσματικά τη Γάζα. Το τείχος είναι ενισχυμένο με ατσάλι και θα μπει σε βάθος 18 μέτρων μέσα στο έδαφος ώστε να αχρηστέψει τα τούνελ των παλαιστινίων μέσω των οποίων περνάν κάποια ελάχιστα εφόδια. Το τείχος χρηματοδοτείται από την Aμερικανική κυβέρνηση και κομμάτια του κατασκευάζονται στη Γερμανία. Η Γάζα, είναι το τελευταίο ελεύθερο κομμάτι γης που έχουν οι παλαιστίνιοι, γιατί στη Δυτική όχθη ο Ισραηλινός στρατός μπαίνει όποτε θέλει και δολοφονεί όποιον θέλει όπως έκανε πριν λίγες μέρες, στις 26 Δεκεμβρίου. Αντίθετα, για να μπει στη Γάζα πρέπει να κάνει πόλεμο. Και γι’ αυτό η Γάζα πρέπει να τιμωρηθεί.

Δυό λόγια για την περιπέτεια της Ελληνικής αποστολής.

Με την άφιξή μας στο Κάιρο βρεθήκαμε υπό στενή και αρκετά φανερή αστυνομική παρακολούθηση στο ξενοδοχείο, στο φαγητό, στις μετακινήσεις μας, παντού. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κάθε συνάθροιση άνω των 6 ατόμων θεωρείται διαδήλωση και είναι παράνομη. Επίσης ότι θα εμποδίσει ακόμη και την προσέγγιση στα σύνορα. Κατόπιν τούτου οι διάφορες ομάδες κινήθηκαν σχετικά αυτόνομα. Κάποιοι Ισπανοί που είχαν ήδη φτάσει κοντά στα σύνορα κρατήθηκαν. Κάποιοι Γάλλοι έκαναν μια καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τη Γαλλική πρεσβεία. Οι Αμερικανοί που είχαν αναλάβει τη διοργάνωση, (χωρίς να έχουν εξασφαλίσει επίσημη συναίνεση της Αιγύπτου), προσπάθησαν να κάνουν κάποιον συντονισμό χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Η Ελληνική αποστολή μαζί με μια ομάδα Γάλλων προσπάθησε να πάει στα σύνορα.

Λίγο έξω από το Κάιρο μας σταμάτησε η αστυνομία και αφού κρατηθήκαμε για μερικές ώρες μέσα στα Πούλμαν γυρίσαμε με αστυνομική συνοδεία στο Κάιρο.

Σημειώστε ότι η Αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι ουσιαστικά μια δικτατορία και βρίσκεται σε οξεία αντίθεση με το «λαϊκό αίσθημα». Έτσι, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να παίξει το παιχνίδι των media, μέσω της 1ης κυρίας, της Κας Μουμπάρακ, μας έκανε, υποτίθεται, το «δώρο» να επιτρέψει σε μια αντιπροσωπία 100 ατόμων να μπει στη Γάζα. Η Ελληνική αποστολή θα εκπροσωπείτο από 2 άτομα. Κάποιες άλλες αντιπροσωπίες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, (κι εμείς για να πούμε την αλήθεια, αποφασίσαμε με βαριά καρδιά να στείλουμε τους 2 αντιπροσώπους).

Τότε το Αιγυπτιακό υπουργείο εξωτερικών έκανε μια ανακοίνωση ότι τα 100 αυτά άτομα είναι οι «πραγματικοί αλληλέγγυοι» του παλαιστινιακού λαού, και οι υπόλοιποι του Gaza Freedom March είναι «συνωμότες». Κατόπιν τούτου οι εκπρόσωποί μας και πολλοί από άλλες χώρες αρνήθηκαν να πάνε. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση με τη σειρά της γέμισε με όποιον μπόρεσε να βρει τα 2 πούλμαν κι έστειλε μια αποστολή – παρωδία 80 ατόμων στη Γάζα. Κάπου εδώ τέλειωσαν όλα αν και κάποιες νέες ενέργειες διαμαρτυρίας έγιναν και υποτίθεται ότι γίνονται ακόμη.

Η ουσία είναι ότι οι Παλαιστίνοι έχουν μπροστά τους έναν μακρύ και μαρτυρικό δρόμο να τραβήξουν. Και νομίζω ότι για πολλούς λόγους το πρόβλημά τους μας αφορά όλους...

Επισυναπτόμενες 2 φωτογραφίες απο την Διαμαρτυρία στη Γαλλική πρεσβεία (σε στενό Αστυνομικό αποκλεισμό...)

Χαιρετισμούς,
NP


http://greekrider.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου