TutUMakIaS TV

Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

Ενισχυοντας την υφεση...........

ΤΟ «ΚΟΣΤΟΥΜΙ» ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ - ΔΝΤ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Τα μέτρα φέρνουν πληθωρισμό και ύφεση

Η άφιξη στην Αθήνα του Όλι Ρεν, του Ευρωπαίου επιτρόπου στον οποίο έχει ανατεθεί η στενή παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας, μας βάζει στην τελική ευθεία της εφαρμογής εξαιρετικά σκληρών οικονομικών μέτρων.
Οι περισσότεροι πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια για να βγει η ελληνική οικονομία από το αδιέξοδο στο οποίο την οδήγησαν λάθη και παραλείψεις δεκαετιών, με αποκορύφωμα την προκλητικά «χαλαρή» πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση Καραμανλή.
Σύμφωνα, όμως, με όλες τις ενδείξεις, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, με εντολή Βρυξελλών - ΔΝΤ, μπορεί να έχουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Έκρηξη πληθωρισμού
Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδυάζει τα φαινόμενα οικονομικής ύφεσης με την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Ενώ το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2% στη διάρκεια του 2009 και προβλέπεται να υποχωρήσει άλλο τόσο το 2010, ο ελληνικός πληθωρισμός είναι περίπου τριπλάσιος από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Η έξαρση των πληθωριστικών φαινομένων στην Ελλάδα πρέπει να αποδοθεί στα διαρθρωτικά προβλήματα κλάδων στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η διύλιση και η εμπορία καυσίμων, και στην ανάπτυξη της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας, χωρίς σοβαρή αντίδραση από την πλευρά του επίσημου κράτους.
Η προγραμματισμένη από τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ και την κυβέρνηση Παπανδρέου αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στα καύσιμα θα ρίξει λάδι στη φωτιά του ελληνικού πληθωρισμού. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει, για ένα διάστημα, το 4%. Θα πρόκειται για ένα ισχυρό πλήγμα σε μία προβληματική οικονομία της Ευρωζώνης που δέχεται φοβερές πιέσεις από το διεθνή ανταγωνισμό. Τα μέτρα που αυξάνουν τον ελληνικό πληθωρισμό κάνουν πιο δύσκολη την επιστροφή σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης, εφόσον κάνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε ακριβότερα και λιγότερο ανταγωνιστικά.
Ο ελληνικός τουρισμός θα χάσει κι άλλο μερίδιο της διεθνούς αγοράς, σε όφελος χωρών όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Τουρκία, ενώ θα συνεχιστεί η καταβαράθρωση των ελληνικών εξαγωγών.
Μείωση τον Ιανουάριο
Η κυβέρνηση Παπανδρέου όφειλε να αποφύγει την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων, για να αναζητήσει τα πρόσθετα έσοδα μέσα από μία σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης της μαζικής φοροδιαφυγής. Η πραγματική οικονομία δεν αντέχει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ έτσι όπως λειτουργεί το ελληνικό οικονομικό σύστημα η αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί στην ανάπτυξη της παραοικονομίας. Αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, φοροδιαφεύγουν, εισφοροδιαφεύγουν και ενέχονται σε κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων. Οι συνεπείς φορολογούμενοι οδηγούνται σε επιχειρηματική και οικονομική εξόντωση, ενώ όσοι λειτουργούν στο πλαίσιο της παράλληλης οικονομίας, με την ιδιοτελή ανοχή των αρμόδιων Αρχών, αποκτούν ένα συγκλονιστικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Ο συνδυασμός μεγάλης αύξησης της φορολογίας και έλλειψης επαρκών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης και μείωση των σχετικών φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ μειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2010 κατά 9,15% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009. Είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε νέα μείωση των εσόδων του ΦΠΑ ακόμα κι αν αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, με βάση τον προγραμματισμό των Βρυξελλών, του ΔΝΤ και της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Έτσι όπως κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν πρωτοφανή οικονομικό και κοινωνικό λογαριασμό, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να λύσουμε το πρόβλημα. Το κωμικοτραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι επόπτες της ελληνικής οικονομίας μας ζήτησαν να περάσουμε στο λεγόμενο σχέδιο Β’, που προβλέπει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, με το σκεπτικό ότι δεν επιτυγχάνουμε τους αναπτυξιακούς μας στόχους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετη φορολογία και νέα περικοπή δαπανών. Ουσιαστικά μας προτείνουν μια πολιτική ενίσχυσης των φαινομένων ύφεσης, επικαλούμενοι την ύφεση που ήδη παρατηρείται στην ελληνική οικονομία.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν ο κ. Παπανδρέου είχε προετοιμαστεί επαρκώς για την άσκηση της εξουσίας, είχε εξασφαλίσει την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησής του, είχε διατηρήσει τον έλεγχο της εθνικής οικονομίας, αρνούμενος τη μεταβίβασή του σε γραφειοκράτες των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, που ελάχιστη σχέση έχουν με την ελληνική πραγματικότητα.


Σχέδιο γ, ή plan c όπως λένε και οι ΑγγλοΣάξωνες. Φόροι, φόροι, φόροι και φόροι. Μείωση δαπανών στο αδηφάγο, άπατο βαρέλι του Ελληνικού δημοσίου πότε σκοπεύετε να κάνετε; Για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, για τον πόλεμο στη διαφθορά, για την ίδρυση του κράτους πρόνοιας για το οποίο πληρώνουμε ήδη πολλά χρήματα, ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ και ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΤΡΑ; Θέλω να σταματήσω να πληρώνω για ένα σύστημα υγείας που δεν έχω, για σύνταξη που δεν θα πάρω, για παιδεία που δεν έχω, μπορώ; Μπορώ να επιλέγω εγώ που θα ασφαλιστώ, πως και πότε θα πάρω σύνταξη; Όχι γιατί πολύ απλά δεν θέλετε, και δεν μπορείτε. Μακάρι οι νέες θυσίες να πιάσουν τόπο, δεν το βλέπω όμως εφικτό. Ύφεση το λένε νομίζω και συνεχώς βαθαίνει σαν το ρήγμα της δοκιμασμένης από τον εγκέλαδο Χιλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου