TutUMakIaS TV

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

Αφήνουν πίσω τους συντρίμμια...


ΟΙ ΗΛΙΚΙΑΣ «45 και άνω», αποκαλούμενοι και baby-boomers, ανήκουν σε εκείνη τη γενιά που, όπως προκύπτει από μια συζήτηση που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία (και που αποτυπώνεται κατά καιρούς στα διάφορα μέσα ενημέρωσης), μπορεί να πέρασε «ζωή και κότα» η ίδια, αλλά μάλλον αφήνει πίσω της συντρίμμια.
Ο συγγραφέας Νιλ Μπούρμαν (Bonfire of the Brands και It's All Their Fault, τα πιο γνωστά του βιβλία), σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στο BBC Magazine, γράφει ότι μιλάμε «για την πιο εύπορη και πιο ισχυρή γενιά που έζησε ποτέ, η οποία απολαμβάνει τώρα μιαν άνετη σύνταξη, αλλά εκεί που βρίσκεται τώρα, μάλλον τράβηξε μαζί της και τη σκάλα, ώστε να μην μπορεί να ανεβεί άλλος».
Η «ΧΟΡΤΑΤΗ ΓΕΝΙΑ», όπως τη λέει ο Μπούρμαν, δεν έχει καταφέρει απλώς να ζει πολύ περισσότερα χρόνια από τις προηγούμενες, «άρα, δημογραφικά, ήδη καταλαμβάνει αρκετό χώρο!», αλλά κυριαρχεί και σε όλους τους βασικούς τομείς της σημερινής μας ζωής. Για παράδειγμα, στη Βρετανία, «οι χορτάτοι», καταλαμβάνουν το 70% της Βουλής των Κοινοτήτων, κατέχουν σχεδόν όλα τα διευθυντικά αξιώματα σε μεγάλες εταιρείες και είναι επικεφαλής των περισσοτέρων δημοσίων και πολιτιστικών ιδρυμάτων της χώρας. Με πιο απλά λόγια «οι boomers κυβερνούν τον κόσμο».
Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΥΡΝΙΑ αυτής της γενιάς, που γεννήθηκε το 1945, μετά τον πόλεμο, ήδη πλησιάζει (στη Βρετανία) τη σύνταξή της. Τα κακά που έχει σπείρει στις κοινωνίες, και τα βλέπουμε τώρα με τη βαθειά οικονομική (και όχι μόνον) κρίση που ζούμε, φαίνεται πως θα περάσει καιρός ώσπου να καθαριστούν. Τον λογαριασμό θα πληρώσουν τα παιδιά τους, αφού όλοι αυτοί «οι πανευτυχείς, στον κόσμο τους boomers» υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών τους για να περάσουν αυτοί όσο καλύτερα μπορούσαν.
ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ τους, οι boomers είχαν το καλύτερο δυνατόν ξεκίνημα στην επαγγελματική τους ζωή. Απόλαυσαν ελεύθερη παιδεία, πληρωμένα προγράμματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης και οι συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα διαρκούσαν, κατά μέσον όρο, 10,4 χρόνια. Οι σημερινοί νέοι, γράφει ο Μπούρμαν, ξεκινούν τις σπουδές τους με χρέος περίπου 20.000 λίρες στην τράπεζα, «και παιδεύονται, όταν αποφοιτήσουν» να βρουν μια δουλειά που τυχεροί θα είναι εάν τους κρατήσει περισσότερο από 15 μήνες.
ΑΚΟΜΗ, «η ίδια αυτή γενιά, που μας οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση, ήδη, και εν γνώσει της, μας οδηγεί προς μία οικολογική κατάρρευση, οι συνέπειες της οποίας θα είναι ολέθριες», δηλώνει στο BBC η Τζος Γκάρμαν, 24 ετών, ακτιβίστρια της Greenpeace. «Οι baby boomers», συνεχίζει, «απέτυχαν να περιορίσουν τις εκροές διοξειδίου του άνθρακα και έτσι ξέρουμε πλέον ότι εκείνο που θα θυμόμαστε από τους γονείς μας είναι ότι μας άφησαν μόνους να διαχειριστούμε την κλιματική κρίση που εκείνοι προκάλεσαν».

http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου