TutUMakIaS TV

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΗΝΟ ΠΟΤΑΜΟ

ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΛΚΕΙΑΣ.
Γ.Γ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΛΚΕΙΑΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΑΣΟ ΤΕΛΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΣΚΑΙ


ΘΕΜΑ 1ο :ΕΥΗΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ-ΑΜΜΟΧΑΛΙΚΟΛΗΨΙΕΣ

Ερώτηση:
Κύριε Καλαβρουζιωτη
Απ ότι γνωρίζουμε έχετε ασχοληθεί με θέματα περιβάλλοντος. Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε λοιπόν τι έγινε στον ποταμό ΕΥΗΝΟ, για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν και προκαλούν οι αμοχαλικοληψιες, τι ενέργειες έχουν γίνει και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;

Απάντηση:
Σύμφωνα με τον Ησίοδο ο Τιτάνας Ωκεανός και η Τιτανιδα Τηθυα γεννοβολούν 3.000 ποτάμια και από αυτά όλα ονομάζει είκοσι πέντε.
Πρώτο τον Νείλο, δεύτερο τον Αλφειό , τρίτο τον Δούναβη , ένατο τον Αχελώο και τον ΕΥΗΝΟ εικοστό πέμπτο.
Σύμφωνα  με την γενεαλογία ο Απολλόδωρος λέει ότι , από τον γιο του Πλευρωνα ΑΓΗΝΟΡΑ και από την κόρη του Καλυδώνα  ΙΟΚΑΣΤΗ , γεννηθήκαν ο Παρθανοας και η Δημονικη. Από την Δημονικη και τον Άρη βγήκαν στην ζωή ο ΕΥΗΝΟΣ , ο Μωλος, ο Πύλος και  ο Θεστιος.
Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν η έχουν γραφτεί για τον ποταμό Εύηνο η Φιδαρη η Λυκορμα και Λυκερνα  η Γιλανλη και Γιλαντσαγι.
Ότι λοιπόν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα δεν κατάφερε , η φύση  και η ιστορία πάνε να το καταφέρουν στις μέρες μας μερικοί άνθρωποι, αχόρταγοι, άπληστοι ,διεφθαρμένοι, που θεό έχουν μόνον το χρήμα και το κέρδος.

Ο Αναξαγόρας είχε πει :
« ΠΑΝΤΑ ΝΟΥΣ ΔΙΕΚΟΣΜΗΣΕ, ΠΑΝΤΑ ΝΟΥΣ ΕΓΝΩ»

Άνθρωποι και μηχανές βάλθηκαν να καταστρέψουν όλη την ομορφάδα που κουβαλάει στο πέρασμα του ο Εύηνος, από την ορεινή Ναυπακτία έως τις εκβολές του στον Πατραϊκό.
Βαθιά χαραγμένη θα μείνει στην μνήμη μου η εικόνα κάποιου από τους μεγαλοεργολάβους , που ατενίζοντας την περιοχή του Πλατανιά στην Άνω Βασιλική , όταν ανέλαβε το έργο της Ιόνιας Οδού , ως άλλος ΞΕΡΞΗΣ αναφώνησε με ηδονή « Δέκα μέτρα θα το πάω βαθιά, θα το ξεσκίσω, τέτοιος πλούτος υλικών στην Αθήνα πληρώνεται χρυσάφι κι εδώ που το έχω τζάμπα».
Διαφαίνεται ,ότι ο συγκεκριμένος δεν ήθελε να ξέρει ,ότι χρειάζεται ορθολογική διαχείριση στην σχέση πόρων -εδάφους-ανθρώπινης εργασίας .Δεν ήξερε ότι χρειάζεται διάκριση των αναγκών σε πραγματικές και επίπλαστες και η παραγωγή αγαθών μέχρι το επίπεδο της αυτάρκειας.
Κάποιους τότε τους άγγιξε και τους ευαισθητοποίησε η καταστροφή που ερχόταν. Έτσι κινήθηκαν άμεσα, και κατέθεσαν Ασφαλιστικά Μέτρα για την παράνομη αμοχαλικοληψια. Το Δικαστήριο στο Μεσολόγγι τα έκανε δεκτά και διέταξε την παύση των πάσης φύσεως εργασιών και δραστηριοτήτων. Τότε είναι που φωνάξαμε –έρχεται κι άλλο κακό μεγαλύτερο-αλλά δυστυχώς αντί να βρούμε συμπαραστάτες δεχτήκαμε έναν ανηλεή πόλεμο ,από τους ίδιους τους χωριανούς μας, από αυτούς που αργότερα θα υποφέρουν πραγματικά από την διέλευση των μέγα-φορτηγών μπροστά από τα σπίτια τους.
Κατόπιν το «ΚΡΑΤΟΣ;» εξέδωσε την περίφημη τεκμαρτή άδεια( 09-11-2009). Ω τι εφεύρεση . Κι ενώ από πριν υπάρχει επίσημη θέση του Δήμου Χαλκειας κατά των παράνομων αμμοχαλικοληψιων, καταγγελία στην Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλ/νιας όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων κλπ.
Με τα Ασφαλιστικά μέτρα συντάχτηκε ένα μεγάλο μέρος συνδημοτών και φορέων και τελικά ασκήθηκαν εντονότατες πιέσεις.

Στην πορεία όλοι όμως ζήσαμε το «ΕΠΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ».
Οι υπεργολάβοι  βολόδερναν στα χωριά μας καταστρέφοντας ,δρόμους, γέφυρες, αναχώματα, αυλές, φραχτες και ότι άλλο τους ήταν εμπόδιο.
Τότε όλοι κατάλαβαν τον Αρμαγεδδών , που ερχόταν και έτρεξαν να συμφωνήσουν μαζί μας κι ο Δήμος (μάλλον θεατής) σύρθηκε για άλλη μια φορά να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θυμούνται όλοι παραμονές Χριστουγέννων του 2009 τι έγινε.
Παρ όλες τις πιέσεις και τις αποφάσεις όμως, το μόνο που καταφέραμε ήταν να αλλάξει η διαδρομή των φορτηγών ο σωρός όμως παρέμεινε και παραμένει , από εκατομμύρια κυβικά αδρανών υλικών σε κοινή θέα στα Ζελεικα Καλαβρουζας και θα παραμείνει για πολλά χρόνια.( Α  εδώ θυμάμαι πάλι τους ΕΦΙΑΛΤΕΣ).
Η οικολογική καταστροφή που συνετελεσθη , ανυπολόγιστη.
Άμεσο αποτέλεσμα της παράνομης κατ εμάς αμμοχαλικοληψιας στην κοίτη του ποταμού Ευήνου είναι κατ αρχήν η αλλοίωση της μορφολογίας της κοίτης του ποταμού και η συνεπεία αυτής παρεμπόδιση της ελεύθερης και κανονικής ροής των υδάτων καθώς και η ανεξέλεγκτη εκτροπή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν , λογω των παράνομων αμμοχαλικοληψιων σε άλλα σημεία του ποταμού , σημειώθηκαν πλημμυρικα φαινόμενα που έπληξαν παρακείμενες καλλιέργειες.
Περαιτέρω και το κυριότερο, η προκαλούμενη από τις επίδικες παράνομες αμμοληψίες αλλοίωση της κοίτης στις θέσεις όπου λάμβαναν και λαμβάνουν χώρα, επηρεάζει την δεδομένη στερεοπαροχη του ποταμού , αφού μεταβάλλει με εντελώς βίαιο τρόπο την ποσότητα των υδάτων και συνακόλουθα των φερτών υλικών, την ταχύτητα και την κατεύθυνση ροής , πλήττοντας τις οικολογικές ισορροπίες καταρχήν του υδάτινου οικοσυστήματος και περαιτέρω του όλου παραποτάμιου οικοσυστήματος.
Επιπροσθέτως έχει αναπόφευκτα δυσμενείς επιπτώσεις για την παραποτάμια χλωρίδα και πανίδα καθώς αυτή καλείται , είτε βίαια και όχι μακροχρόνια συνεπεία φυσικών διεργασιών να προσαρμοστεί σε νε δεδομένα, είτε αφανίζεται αλλάζοντας δραματικά την αισθητική του ίδιου του παραποτάμιου τοπίου.
Επί πλέον η άρρηκτα συνδεδεμένη εγκατάσταση και λειτουργία στον ίδιο χώρο σπαστηροτριβειου και μόνιμης μονάδος για την παραγωγή ασφαλτομιγματος είναι αυτονόητο ότι προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη των υγροτοπικων στοιχείων χλωρίδας και πανίδας. Χωρίς αμφιβολία , ο θόρυβος , η σκόνη  και οι δονήσεις  δημιουργούν συνθήκες απόλυτης υποβάθμισης αν, όχι νέκρωσης και αισθητικής απαξίωσης.
Περαιτέρω  η χρήση των εν λογω χώρων από όλους αυτούς , που ασκούν αμμοχαλικοληψια στερεί πλήρως και χωρίς νόμιμη αιτία από όλους την κοινή χρήση ωφελεία. Καταργεί απόλυτα το δικαίωμα μας για απόλαυση του υπό κρίση φυσικού
περιβάλλοντος και δη της κοίτης και των υδάτων του ποταμού αλλά και του παραποτάμιου τοπίου. Η καταρχήν παράνομη δραστηριότητα της αμμοληψίας παρεμποδίζει την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση των κατοίκων στις περιουσίες τους και στην παραποτάμια έκταση, καθιστά δε επισφαλή και για αυτό απαγορευτική , την χρήση των υδάτων για οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Στην περιοχή υπάρχουν γεωτρήσεις, από τις οποίες υδρεύονται όλα τα χωριά με πόσιμο νερό, καθώς και η πόλη του Μεσολογγίου. Όποτε η επιβάρυνση και η μόλυνση θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των πόσιμων υδάτων.
Δημιουργούνται λιμνάζοντες θύλακες  υδάτων  και καθίστανται    εστίες μόλυνσης.
Ακόμη η διαταραχή που θα επέλθει στην βιοποικιλότητα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου θα είναι ανυπολόγιστη.

Ας διαβάσουν όλοι αυτοί που πειραματίζονται στο περιβάλλον των χωριών μας λίγο Αριστοτέλη  και «Ηθικά Νικομαχεια» για να έχουν κατά νου την αίσθηση του μέτρου.
Ας διαβάσουν τι γράφει ο Ιπποκράτης στο έργο του
«Περί αέρων –υδάτων και τόπων»
Ας μάθουν για το αξίωμα της «τελεαρχιας» στην αρχαία Θήβα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η καθημερινή διακίνηση βαρέων οχημάτων από τις θέσεις αμμοληψίας και των σπαστηροτριβειων-μονάδος ασφαλτομιγματος δια μέσου των αγροτικών δρόμων καθώς και του επαρχιακού δικτύου , των δημοτικών οδών αλλά και της Ε.Ο Αντιρρίου- Ιωαννίνων, υποβαθμίζει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στο οικιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής , ενώ παράλληλα δημιουργεί επισφαλείς συνθήκες μετακίνησης.
Έτσι λοιπόν η ανάγκη μας για ανάπτυξη της προσωπικότητας μας σε ασφαλές και υγιές ζωτικό χώρο είναι διαρκής και καθιστά σοβαρό το Αίτημα μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ενέργειες που έχουν κάνει κάτοικοι και φορείς είναι προς όλες τις κατευθύνσεις. Ασφαλιστικά μέτρα, Καταγγελίες στην Κτηματική Υπηρεσία και στο Αστυνομικό Τμήμα Μεσολογγίου, Αποφάσεις , Κινητοποιήσεις , Δημοσιοποίηση, Δημοσιεύσεις σε εφημερίδες τοπικές και Πανελλήνιας εμβέλειας, εμφανίσεις σε εκπομπές της τηλεόρασης (ΣΚΑΙ)κλπ.


Άλλωστε μετά από μια τέτοια καταγγελία η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος στις 30-04-2010 με συνεργασία Αστυνομικών Ειδικών Δυνάμεων  από την Αθήνα( για προφανείς λόγους) πραγματοποίησε ευρεία επιχ/ση-αυτοψία στην περιοχή Κάλφα-Πλατανιάς  και διαπιστώθηκαν πλήθος παραβάσεων όπως πχ: α) βεβαιωθήκαν 22 διοικητικά πρόστιμα ύψους 34.180 ευρώ β) συνελήφθηκαν έξι(6) ημεδαποί γ) κατασχέθηκε ένα βυτιοφόρο που έφερε πινακίδες που είχαν δηλωθεί για κλοπή από το 2002 δ)ερευνήθηκε και ερευνάται η τέλεση αδικημάτων για τα οποία πρόεκυψαν  στοιχεία περί προστασίας του περιβάλλοντος και τέλος από βάσιμες πληροφορίες επεβλήθη πρόστιμο στις εταιρείες που δραστηριοποιούντο στην περιοχή πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ( πάνω από 200.000 €).

Το θέμα εν γένει είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις με ερωτήσεις στην βουλή –παραστάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην Νομαρχία Αιτωλ/νιας , στα Κόμματα της Βουλής κλπ.
Έχει κατατεθεί μήνυση στην Εισαγγελία Μεσολογγίου, και από πληροφορίες αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη προανακριτική διαδικασία και έρευνα.

Θα πρέπει όμως να μην εφησυχάσουμε, επειδή το εργοτάξιο έκλεισε προσωρινά, η επειδή σταμάτησε το έργο της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ.
Οι κρατούντες καραδοκούν.
Οι νέοι άρχοντες του τόπου ας βοηθήσουν όλους όσους θέλουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ας μην εγκαταλείψουν ότι κάποιοι έχουν κτίσει.

Ας βοηθήσουν και ντόπιους εργολήπτες να δουλέψουν και να μην παρανομούν, ωφέλεια για τον Δήμο θα είναι,  τουλάχιστον αυτοί θα πληρώνουν.

Γιατί όπως και να το κάνουμε οι αμμοληψίες δεν θα σταματήσουν ποτέ. Όσο υπάρχει μέλι, όλοι θα βάζουν το δάκτυλο μέσα  και μάλιστα όταν είναι και τζάμπα.


Ερωτώ με αγωνία , όπως και πολλοί άλλοι συνδημότες.
Τι θέση έχει ο νέος Δήμος Ναυπακτίας και ο ίδιος ο Δήμαρχος επί του θέματος;
Έχει κάνει καμία ενέργεια η προτίθεται να κάνει κάτι ;
Έχει ενημερωθεί για την υπόθεση η περιμένει και αυτός κάποιο τυχαίο γεγονός, ώστε να επαναφέρουμε το θέμα στην επιφάνεια;
Τι γίνετε με την αποκατάσταση του οδικού δικτύου , που καταστράφηκε από τα διερχόμενα φορτηγά, και κάποιοι διαρρήγνυαν τότε τα ιμάτια τους προσπαθώντας να μας πείσουν ότι ο υπεργολάβος ,ο σοβαρός αυτός επιχειρηματίας , υπογράφοντας κάποιο χαρτί είχε αναλάβει την αποκατάσταση;

Κλείνοντας θα ήθελα να πω κάτι που λέω συνέχεια.
Δεν είμαστε  σε καμία περίπτωση κατά των μεγάλων έργων, το αντίθετο , είμαστε υπέρ των σωστών έργων.
Οι αγώνες μας για την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος δεν θα σταματήσουν.


Ως επίλογο θα κλείσω με αυτό που είπε και μεγαλόπνοα διέγνωσε ο Αριστοτέλης
       « ΦΥΣΙΣ ΝΟΣΕΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ»
Αυτό σίγουρα έχει ξαναγίνει, αλλά το βιώνουμε και στις μέρες μας.
Φαίνετε λοιπόν , πως η Φύση διατάραξε την συλλογική μας συνείδηση και επιδοθήκαμε σε απληστία, φιλαυτία και ατομικισμό, που μας οδήγησε σε έλλειμμα ασυναισθησίας, αλληλοπεριχωρησης, κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης.
Η Φύση λοιπόν, λειτουργώντας νομοτελειακά θα οπλίσει την νέα γενιά, που είναι καλύτερα καλλιεργημένη και ωριμότερη από εμάς και από τους άρχοντες μας, θα τους διδάξει από τα παθήματα μας και έτσι θα ανανήψει και η μοίρα των παιδιών μας και της κοινωνίας.
Γιατί μόνο η Φύση μπορεί να επουλώσει τις ασθένειες μας και να αποκαταστήσει την διαταραχή ( τόσο των συνειδήσεων , όσο και του Ευήνου) λυτρώνοντας μας.
Βεβαιώνω όλους ότι υπάρχει Ελπίδα, είμαστε ακόμη ζωντανοί.
Μη σας νοιάζει για προορισμούς, απολαυστε τις διαδρομές.
Ακούστε το μήνυμα μου
«ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΠΟΥ  ΜΟΥ ΡΙΞΑΝ ΤΟΥΣ ΧΤΙΖΩ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ».


         ΘΕΜΑ 2ο : ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΑΛΜΠΑΝΙ(ΚΑΤΩ          ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑ ΧΑΛΚΕΙΑΣ


Ερώτηση:
Κύριε Καλαβρουζιωτη
Σε περιοχή της Χαλκειας  θέση «Κτήμα Θεοφιλατου» στο Τοπικό Διαμέρισμα Καλαβρουζας και συγκεκριμένα στο Αλμπανι πρόκειται να λειτουργήσει Λατομική Ζώνη. Τι γίνετε με την εξέλιξη αυτού του προβλήματος, σε τι φάση βρίσκονται οι ενέργειες και γενικά κάντε μας μια αναφορά της υπόθεσης μιας και από όσο γνωρίζουμε είστε γνώστης του όλου προβλήματος.

Απάντηση:
Λατομείο. Άλλη μια πληγή για τον πολύπαθο Δήμο Χαλκειας .Τι να πει κανείς για τις αστοχίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και την ανυπαρξία ουσιαστικών παρεμβάσεων και ενεργειών.
Όταν έπρεπε να κινήσουν γη και ουρανό για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από Λατομική Ζώνη, κάποιοι κουβέντιαζαν περί ανέμων και υδάτων. Κι ερχόμασταν κάθε φορά ,την τελευταία στιγμή, από τυχαία γεγονότα, προ τετελεσμένων αποφάσεων. Ας είναι καλά, όπου και να είναι όλοι τους.
Αλλά για να ξέρουν ,όλοι οι Δημότες της Ναυπακτίας, σε κάποιες ιστορίες υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωής τους, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο κάποιοι «Εφιάλτες».
Θα σας αναφέρω λοιπόν κάποια πράγματα για την υπόθεση. Μια υποθεση που εχει φτασει στο Συμβουλιο Επικρατείας και εκδικάζετε τον Σεπτέμβριο του 2011.


ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΟ
17-07-1993:  Αίτηση της ELIKON AE στην Νομαρχία Αιτωλ/νιας για καθορισμό Λατομικής Ζώνης για έκταση 200 στρεμμάτων με την οποία ζητούσε να παράγει 150  τόνους ασβέστη ημερησίως και να επεξεργάζεται 2.000 τόνους ασβεστόλιθου. Μάλιστα εξέφραζε και απορία που δεν ήταν σύμφωνες οι τοπικές κοινότητες η που δεν πανηγύριζαν οι κάτοικοι.
19-11-1993:  Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού με έγγραφο του εκφράζει κατ αρχήν αντιρρήσεις για το Λατομείο.
03-12-1993:  Κάθετα αρνητική απάντηση από την ΣΤ Εφορία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων στην δημιουργία Λατομικής Ζώνης.
17-12-1994:  Νέες υποδείξεις με έγγραφο της ΕΛΙΚΩΝ ΑΕ γιατί αργούν να τους δώσουν την άδεια.
23-12-1994:  Έγγραφο του Δασαρχείου (Υπογράφει Δ/ΝΤΗΣ ΔΑΣΩΝ) με το οποίο εκφράζει ΚΑΘΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ την ΑΝΤΙΘΕΣΗ για την δημιουργία Λατομικής Ζώνης επικαλούμενο σπουδαίους λόγους όπως πχ. Η έκταση γύρω από την αιτούμενη λόγω πυρκαγιάς
(12-09-1992) έχει κηρυχθεί ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ σε έκταση 2.480 στρεμμάτων. Μάλιστα αναφέρει ότι εάν δημιουργηθεί Λατομική Ζώνη αυτή δεν θα περιοριστεί στα αιτούμενα 200 στρέμματα αλλά θα επεκταθεί γρήγορα σε μεγαλύτερη έκταση. Επίσης αναφέρει ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από την Δασική Νομοθεσία διαδικασίες.
24-03-1994:  Επιστολή των 5 προέδρων τότε προς τον Διορισμένο ΝΟΜΑΡΧΗ  ώστε να μην υποπέσει σε ολίσθημα.
16-06-1994:   Συνεδρίαση Επιτροπής καθορισμού Λατομικών Ζωνών αποτελούμενη
από  8 μέλη (υπάρχουν τα ονόματα)οβαρές αντιρρήσεις από κάποια μέλη. Κατά πλειοψηφία εισηγείται όμως θετικά.
22-06-1994:  Νέες προκλητικές υποδείξεις με επιστολή της ΕΛΙΚΩΝ ΑΕ στο Τμήμα Βιομηχανίας της Νομαρχίας.
Νοέμβριος 1994: Σοβαρές αντιρρήσεις από τα Τοπικά Συμβούλια των τότε 5 ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
16-11-1994:  Συνεδρίαση Νομαρχιακού Συμβουλίου. Με πλειοψηφία αποφασίζει και χαρακτηρίζει την αιτούμενη περιοχή ως ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (αριθ. πρακτικού  9/16-11-1994).Υπέρ ψήφισαν και κάποιοι συντοπίτες μας Ναυπακτιοι ,Νομαρχιακοί Σύμβουλοι τότε. Ξέρετε όλοι ότι ήταν το τελευταίο διορισμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο του διορισμένου Νομάρχη ΒΕΝΝΗ Κυριαζη  και από 01-01-1995 θα αναλάμβανε το αιρετό υπό τον νεοεκλεγέντα Νομάρχη Κο ΒΑΙΝΑ ΙΩΑΝΝΗ. Αυτό για το πονηρό του θέματος και των ημερομηνιών.
20-12-1994: Δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ 941
27-12-1994:  Επερώτηση στην Βουλή   από τους Βουλευτές (ΜΠΑΛΤΑ-ΣΜΥΡΛΗ-ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟ)
09-01-1995: Απόφαση Νο  2  Νέου Δημοτικού Συμβουλίου Νέου ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΕΙΑΣ ( από Εθελοντική Συνένωση 5 Κοινοτήτων).Αρχή ενός αγώνα.
05-06-1995: Συγκρότηση νέας Επιτροπής από τον αιρετό Νομάρχη Κο ΒΑΙΝΑ
26-01-1996: Νέα αίτηση της ΕΛΙΚΩΝ ΑΕ

06-03-1996: Η νέα επιτροπή πάλι κατά πλειοψηφία προτείνει να γίνει Λατομική Ζώνη( υπάρχουν και εδώ όμως σοβαρές αντιρρήσεις)
24-02-1997: Νέα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ΧΑΛΚΕΙΑΣ

21-08-1997: Αιτήσεις-Επιστολές των παρακάτω προς Νομαρχία για χρήση του χώρου
                   1) Κοινοπραξία ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ   2) Κ.Ι ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣΑΕ-ARCO G ΑΒΕΤΤΕ  για την σιδηροδρομική γραμμή Κρυονερι –Αγρίνιο. Ζητούν 1.150.000 κυβικά μέτρα υλικών
                   2) Κοινοπραξία CHRISTIANI AND NIELSEN LDT-Τ.Ε.Γ.Κ ΑΕ-BACHY LDT  που εκμεταλλευόταν το έργο ΝΕΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΑΕ. Ζητά  2.200 000   κυβικά μέτρα υλικών.
ΣΥΝΟΛΟ: 3.350.000 ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
29-08-1997:  Η Νομαρχία ζητά από την επιτροπή νέα χωροθετηση διότι τώρα οι αιτούσες εταιρείες υποδιαιρούν σκόπιμα την περιοχή.
15-10-1997 και 06-11-1997 και 02-12-1997: Νέα έγγραφα των παραπάνω εταιρειών με τα οποία ανεβάζουν την αιτούμενη ποσότητα υλικών  σε 8.182.000  κυβικά μέτρα από 3.350.000.Απο αυτά  θα χρησιμοποιούσαν τα 5.114.000 κυβικά μέτρα και τα υπόλοιπα θα ήταν σκουπίδια-απόβλητα. Η εξόρυξη θα ξεκινούσε από υψόμετρο 470 m και θα κατέληγε σε υψόμετρο 320 m δηλαδή δίπλα από την υπάρχουσα Ε.Ο.

Έως και 14-08-1998 δεν κατέστη δυνατή η ενεργοποίηση της Λατομικής Ζώνης διότι βρισκόταν σε διαδικασία απ ευθείας εκμίσθωση στους αναδόχους των παραπάνω έργων.

01-12-1998: Απόφαση του ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.   Γνωμοδοτεί ΑΡΝΗΤΙΚΑ για την Λατομική Ζώνη και προτείνει ΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ και ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ. Προτείνει δε εναλλακτική θέση.
31-03-2000: Πάλι τα ίδια από την αρχή. Ενώ έχει παρέλθει η προθεσμία που προβλέπει ο νόμος Ζητείται πάλι η απευθείας εκμίσθωση με απευθείας συμβάσεις( ΝΕΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ)

Στην προκειμένη περίπτωση , επιχειρείται να εκμισθωθεί λατομική έκταση που δεν υφίσταται ως τοιαύτη, αφού από τότε που δημοσιεύθηκε ο Ν.2115/1993, δεν υπήρξε  αυτή, ουτε και υφίσταται απόφαση της αρμόδιας νομοθετικής επιτροπής που αναφέρετε στο άρθρο 3 αυτού, ενώ ,τέλος, δεν ενεργοποιήθηκε στην επίδικη περιοχή η λειτουργία λατομείου , αφού ουδέποτε δημοπρατήθηκε ο χώρος αυτός , κατά τα οριζόμενα από τις διατάξεις του Ν 1428/1994. Με πρωτοφανή σπουδή , όλα τα στοιχεία και οι ελλείψεις παρακάμπτονται , ώστε , σκανδαλωδώς , να καταρτιστούν συμβάσεις εκμίσθωσης χώρων , που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και να λειτουργήσουν λατομεία από ιδιώτες όπως είναι οι παραπάνω κοινοπραξίες.

Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιστολών-έγγραφων κλπ αλλά ποτέ δεν έγινε επαναχωροθετηση και αποχαρακτηρισμός της περιοχής.

Έτσι φτάνουμε σιγά-σιγά και αθόρυβα σε Αίτηση της EYRO IONIA μέσω της κοινοπραξίας ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ για τον δρόμο ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΤΡΑ-ΤΣΑΚΩΝΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ.
10-09-2009: Έγγραφο της ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ που αναφέρει.
«Αποφασίζουμε ΝΑ ΜΗΝ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ  άδεια μίσθωσης Λατομικού Χώρου –Δανειοθαλαμων αδρανών υλικών στην θέση  ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ για λόγους προστασίας αρχαιολογικού χώρου και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς  καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος.»
03-12-2008: Νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΧΑΛΚΕΙΑΣ
Αρχίζει ένας μαραθώνιος ενημέρωσης και ερωτήσεων από Βουλευτές στην Βουλή κλπ

04-02-2009:  Έγγραφο του Δασαρχείου Ναυπάκτου. Ανακοίνωση  Πράξης Χαρακτηρισμού .
Αυτό ζήταγαν 16 χρόνια οι αιτούντες. Τώρα  ανοίγει o δρόμος και η όρεξη καθώς και ο ασκός του Αίολου για τους κατοίκους.
Και πως χαρακτηρίζεται η εν λόγω περιοχή;  Ως ΔΑΣΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ( Το μεγάλο κόλπο).
Αν γινόταν ως Δασικής Έκτασης τελείωναν όλα, τώρα ως Δασικής Μορφής βρίσκουν διέξοδο και ανοικτό δρόμο. Παίξαμε με την λέξη. Μπράβο μας.

08-04-2009: Νέο Δ.Σ. ΧΑΛΚΕΙΑΣ. Απόφαση αποχαρακτηρισμού και αρχή αγώνα.
30-04-2009: Το θέμα έρχεται πάλι στην Βουλή με ερωτήσεις Βουλευτών(ΣΤΑΜΑΤΗΣ-ΛΙΒΑΝΟΣ-ΜΩΡΑΙΤΗΣ-ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ-ΒΕΡΕΛΗΣ-ΓΙΑΝΝΑΚΑ)
22-06-2009: Νέα Απόφαση ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ (95/2009)
Ζητείται η μη ενεργοποίηση της Λατομικής Ζώνης και ο αποχαρακτηρισμός.

Το Δ.Σ. ΧΑΛΚΕΙΑΣ αναθέτει την υπόθεση σε ειδικευμένο Δικηγορικό Γραφείο των Αθηνών και κατατίθεται προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας.
17-09-2010:Εκδοση τεκμαρτής άδειας στην κ/ξ ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ για την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ από Υπουργείο Υποδομών
16-01-2011:Αποφαση  Δημοτικού Συμβουλίου Νέου Καλλικρατικου Δήμου ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ.(αντέδρασε άμεσα στην έκκληση μας είναι η αλήθεια)
Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας

Θα ήθελα εδώ να επισημάνω κάποια πράγματα που στην αρχική μελέτη σκοπίμως έχουν παραβλεφθεί όπως.

1)Η ύπαρξη κατοικιών σε απόσταση 300-500 μέτρων και αναφέρομαι στον Θύλακα-Οικισμό ΑΓΚΟΡΤΣΟΡΑΧΟ και τα ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΕΙΚΑ καθώς και στον οικισμό ΑΛΜΠΑΝΙ.
2)Η διαφωνία των μελετητών , όπου θεωρούν ότι το ανάγλυφο της περιοχής έχει κλίση 50% ενώ η επιτροπή 100%
3)Η ύπαρξη της (παλαιάς και μοναδικής πλέον ) υπάρχουσας Ε.Ο. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ-ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ με την οποία σχεδόν εφάπτεται το υπό ίδρυση Λατομείο.
4) Δεν αναφέρονται οι επιπτώσεις στον ΟΡΜΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ
5) Η μελέτη περιβαντολογικων επιπτώσεων είχε τεμαχιστεί σε διάφορα στάδια ώστε να μην μπορεί κάποιος να έχει ολοκληρωμένη εικόνα.
6) Δεν υπάρχει περιγραφή των αποβλήτων( στερεων-υγρων-αεριων) συν αυτών που θα παράγονται από την κίνηση των οχημάτων.
7) Δεν αναφέρονται οι επιπτώσεις στην τοπογραφία και στα χαρακτηριστικά της περιοχής.
8) Στην μελέτη ( ο θεός να την κάνει ) αποκατάστασης, δεν αναφέρονται τα φυτευτικά είδη που θα χρησιμοποιούντο ώστε να κριθεί αν αυτά μπορούν να αναπτυχθούν στο περιβάλλον της συγκεκριμένης περιοχής.
9) Έχει σκόπιμα αποσιωποιηθει η πυρκαγιά του 1992 με αποτέλεσμα να αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πυρκαγιάς. Από τότε 5 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κατακάψει την περιοχή.
10) Δεν αναφέρουν πουθενά την ύπαρξη κινδύνου η την αύξηση κινδύνων από την κυκλοφοριακή αύξηση του όγκου των οχημάτων.
11)Αποκρύπτεται η ύπαρξη βιοτεχνίας(ΘΕΡΜΟΖΕΛ) σε μικρή απόσταση
12)Δεν εμφανίζονται πουθενά οι αδειοδοτημενες νόμιμα υπάρχουσες από χρόνια κτηνοτροφικές μονάδες.
13)Δεν υπάρχει η ευρισκόμενη σε κοντινή απόσταση Ιχθυοκαλιεργητικη μονάδα.
14)Δεν αναφέρεται η ύπαρξη Αρχαιολογικών Χώρων-Βυζαντινών Μνημείων σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων ( ΠΑΛΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΚΛΟΚΟΒΑΣ).
Τέλος παντού υπάρχει διαφοροποίηση απόψεων μεταξύ Επιτροπής και Μελετητών.

Τονίζετε  δε ότι αργότερα σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση άρχισε να λειτουργεί ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ 4 ΑΣΤΕΡΩΝ

Η περιοχή πλέον είναι Τουριστική.
Η ανάπτυξη έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου.
Οι καιροί άλλαξαν. Άλλα τα κριτήρια του 1993, άλλα του 2011.
Η προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος έχει πάρει άλλες διαστάσεις.
Η πράσινη ανάπτυξη είναι προτεραιότητα.

Όταν κάποιοι κάνουν τέτοια βήματα
θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πολλές παράμετροι και προϋπόθεσης όπως:
  1. Η αλογιστη και υπερβολική χρήση νερού και ενέργειας
  2. Τα αέρια Απόβλητα(καπνός-σκόνη-σωματίδια)
  3. Τα υγρά και τα στερεά απόβλητα.
  4. Ο θόρυβος


Επίσης θα πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα


Η αναφορά στα ανθρωπογενή και φυσικά οικοσυστήματα  πχ  οικισμοί-γεωργικές ζώνες-κτηνοτροφικές ζώνες-τουριστικές υποδομές-έργα απασχόλησης-εργοστάσια-δρυμοί-δασικές εκτάσεις-αναδασωτέες εκτάσεις-θαλάσσιο περιβάλλον.

    Στην προκειμένη περίπτωση δεν νομίζω να ληφθηκε υπόψη τίποτε από αυτά. Άλλωστε θα έπρεπε τότε να έχει απόσταση  7 χιλιόμετρων

Ακόμη δεν ληφθηκαν υπόψη:
-Η φυσιογνωμία της περιοχής.
-Οι χρήσεις γης.
- Δημογραφικά στοιχεία.
-Υποδομές.
-Ποιότητα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος.
-Ακουστικό περιβάλλον.
-Ιστορικά-Αρχαιολογικά και Πολιτιστικα στοιχεία.
-Οικονομικά και Κοινωνικά χαρακτηριστικά.
-Μετεωρολογικά φαινόμενα-Κατευθύνσεις Ανέμων.
-Δεν αποτυπώθηκαν και επιδερμικά απαλείφτηκαν κλιματικά χαρακτηριστικά.
-Γεωλογικά-Γεωτεχνικά χαρακτηριστικά ( ανάγλυφο και σύσταση εδάφους-κλίσεις κλπ)
-Μελέτες για Υπέδαφος και Έδαφος.
-Οι επιπτώσεις στους Υδάτινους πόρους και Υδρογεωλογικά φαινόμενα (επιφανειακά-υπόγεια ύδατα-θάλασσα)
-Οι επιπτώσεις στην πανίδα και στην χλωρίδα καθώς και την Φυτοκασλυψη.-Η αλλοίωση της Αισθητικής του τοπίου.
-Αν η περιοχή είναι ευαίσθητη η προστατευόμενη.
Λήφθηκε μόνο υπόψη ότι με μεθόδους FAST TRACK πρέπει να φτιάξουμε πάση θυσία την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ.(προσοχή όχι την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ για αυτή υπάρχει ο ΕΥΗΝΟΣ)
Δεν λήφθηκε υπόψη όμως παρ ότι το ανωτέρω έργο οδοποιίας είναι Εθνικής Σημασίας;;;;;

τα όργανα του κράτους υποχρεούνται να διαφυλάττουν κάθε περιβαλλοντικά προστατευόμενο αγαθό και να αναζητούν εναλλακτικές προμήθειας υλικών για την κατασκευή τεχνικών έργων.


Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, αλλά δεν προχωρανε.
Αντί με «διαδικαστικές ντρίπλες» να νομιμοποιείται η καταστροφική για το περιβάλλον πρακτική , έπρεπε Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας-Δήμος πλέον Ναυπακτίας κλπ να απαιτήσουν την προώθηση των εναλλακτικών λύσεων που υπάρχουν και εφαρμόζονται σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες όπως πχ: Η προώθηση της ανακύκλωσης απόβλητων Α)εκσκαφών (απαλλαγή έτσι από δημιουργία ΧΥΤΥ βλ.ΒΕΛΒΙΝΑ),Β) κατεδαφίσεων και Γ)οικοδομικών  με την δρομολόγηση κατασκευής μονάδων ανακύκλωσης αυτών των αδρανών υλικών (μπαζών) .
Σας λέω μόνο ότι πάνω από 17 φορείς έχουν υποβάλλει σχέδια για τέτοιες μονάδες αλλά έχουν περάσει 8 χρόνια χωρίς απάντηση.
Άλλη πηγή είναι τα στείρα μεταλλεία.
Ακόμη τα ήδη αδειοδοτημενα Λατομεία (υπάρχουν 3 στην Αιτωλ/νια).Ξέχασα όμως ότι εκεί πληρώνεις ενώ εμείς τα θέλουμε τζάμπα.Τελειώνοντας εκφράζω την αγωνία μου και ερωτω , έως ότου εκδικαστεί η απόφαση στο Συμβούλιο Επικρατείας. Πέρα από την αρχική απόφαση του Δ.Σ. ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ (16-01-2011).
 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ συγκάλεσε ποτέ την ορισθείσα επιτροπή στην οποία τέθηκε επικεφαλής;
Πήγαν όλοι μαζί να κυνηγήσουν την υπόθεση αποχαρακτηρισμού;
Η απλά όλοι περιμένουν την επιφοίτηση του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, του Θεού η του Αφέντη;
Αναρωτιέμαι , όπως και πολλοί Συνδημότες , γιατί δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης;
Α ξέχασα τους «ΕΦΙΑΛΤΕΣ» .
Θα μας ξυπνήσουν κάποιο πρωί με τους ήχους των βαρέων μηχανημάτων χωρίς να πάρουμε μυρωδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου