TutUMakIaS TV

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

Η ομάδα Π80 και η μάχη για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚΦαίνεται πως στο ΠΑΣΟΚ οι βασικοί διεκδικητές του “δαχτυλιδιού” προτετοιμάζονται ήδη για την “επόμενη μέρα”. Οργανώνουν τους κομματικούς στρατούς τους, διορίζουν σε θέσεις-κλειδιά ανθρώπους που θα τους χρειαστούν στη “κρίσιμη μάχη”, φθείρουν όσο περισσότερο μπορούν το προφίλ των εσωκομματικών αντιπάλων τους. Αυτά βέβαια συνιστούν παραδοσιακά εργαλεία ανόδου στη κλίμακα της ιεραρχίας.Υπάρχουν όμως και οι άτυπες ομάδες συμφερόντων που δεν είναι απαραίτητα εντός των μηχανισμών, αλλά επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα ευρύτερο πλαίσιο προώθησης και στήριξης των συγκεκριμένων προσώπων.
Μέσα λοιπόν στη πανσπερμία της πληροφόρησης των ημερών, ελάχιστοι πήραν χαμπάρι τη μάζωξη της ομάδας Π80.
Η ομάδα αυτή αυτοσυστήνεται ως μια ανάγκη...Να βρεθούμε και πάλι μαζί, όσοι τη δεκαετία του ’80 συναντηθήκαμε στο φοιτητικό και το σπουδαστικό κίνημα, στις συνδικαλιστικές ή τις τοπικές οργανώσεις, σε όλα εκείνα τα “π” που μας σημάδεψαν: Π όπως ΠΑΣΠ, ΠαΣοΚ, πανεπιστήμιο, πολιτική, προοδευτική παράταξη.
Υποστηρίζει πως δεν είναι εσωκομματική τάση ούτε κλειστή ομάδα και θέλει να μείνει μακριά από πολιτικές και κομματικές εξουσίες και μηχανισμούς, χειραγωγήσεις και στημένες πλειοψηφίες (σας θυμίζει μήπως κάποια εκλογή αρχηγού αυτό;).
Η ομάδα συγκεντρώθηκε σε μία ανοικτή συζήτηση τη περασμένη Πέμπτη με τίτλο: “Game over – Η Ελλάδα στην Τέταρτη Δημοκρατία.
Σε αυτήν την εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων Μιχάλης Καρχιμάκης, γραμματέας Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ, o Σωκράτης Ξυνίδης, αναπληρωτής υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, o Γιάννης Πανούσης ,πανεπιστημιακός, ο Ηλίας Καννέλης, δημοσιογράφος, ο συγγραφέαςς Χρήστος Χωμενίδης, ο Γιάννης Στουρνάρας, επιστημονικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, και τέλος ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν υψίστης πολιτικής σημασίας τη κίνηση αυτή. Οι περισσότεροι κάνουν σαφές πως η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, λειτουργώντας ως ένα άτυπο think tank αποτελεί την ομάδα κρούσης του Γ. Ραγκούση, που οργανώνεται από τώρα προκειμένου να σπρώξει την υποψηφιότητα του υπουργού Εσωτερικών την “επόμενη μέρα”.
Στόχος δεν είναι η δημιουργία του προφίλ και των μηντιακών του επαφών. Αυτές ο υπουργός τις διατηρεί καθημερινά με τηλεφωνήματα σε εκδότες και καναλάρχες.
Στόχος είναι ο εφοδιασμός του Γ. Ραγκούση με τα περισσότερα δυνατά όπλα (ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά και κομματικά) όταν έρθει η ώρα της εσωκομματικής διαδικασίας.
Καθώς και να συσπειρώσει γύρω ένα ευρύτερο κομμάτι “ενεργών πολιτών” που βρίσκονται από τις παρυφές της φιλελεύθερης Δεξιάς, μέχρι και τα άκρα της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς του Φ. Κουβέλη.
Το ρεπορτάζ λέει πως τέτοιες κινήσεις αποτελούν καθημερινότητα το τελευταίο διάστημα εντός του ΠΑΣΟΚ
Οι βασικοί διεκδικητές του “δαχτυλιδιού” οξύνουν τον ανταγωνισμό και προκαλούν δυσαρέσκεια σε πολλά στελέχη που διαβλέπουν μια εξόχως “αριβίστική” στάση του υπουργού εσωτερικών, σε μια περιόδο δύσκολη για τη κυβέρνηση.
Πληροφορούμαστε πως ανάλογες προσεκτικές παρεμβάσεις κάνει ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, που σαφώς έχει βλέψεις για την ηγεσία του Κινήματος.
Σε κάθε περίπτωση αυτές οι πρωτοβουλίες σκιαγραφούν με πιο έντονα χρώματα τις εσωτερικές ομαδοποιήσεις, απειλώντας τη συνοχή του Κινήματος, αλλά και την ύπαρξη ενός ήδη διαλυμένου κομματικού μηχανισμού.
Και δείχνουν -ίσως- πως οι εκλογές είναι πιο κοντά από ποτέ.
Βανζέτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου